pátek 20. dubna 2018

Jihotyrolské sýrové noky


Milý deníčku...kuchyně jižního Tyrolska je ovlivněna jak středozemní lehkostí, tak zemitostí Alp. Poctivé skvělé špeky, vynikající sýry, úžasné víno, to je to co je pro tento horský region charakteristické. Sýrové noky se hodí nejen na krásný jarní den. Mám v nich ráda pařené sýry, lehce vyuzené, dodávají nokům kouřovější chuť a ve spojitosti s čerstvým, svěžím a lehce peprným pórkem, slaností parmezánu a vůní másla, tvoří skvělou a neobyčejnou kombinaci!







A jak na to...

250 ml mléka
300g housky
3 jarní cibulky, bílé části
50g másla
1 sýr Koliba
4 vejce
polovina pórku - bílá část stonku, mimo listů
olej
hrst parmezánu + na nastrouhání na podávání

Cibuli si nakrájím na jemno a na trošce másla osmažím, lehce do zhnědnutí, neměla by být hnědá ani moc osmažená. Housky si nakrájím na kostičky. Ohřeji si mléko, jakmile je teplé, přeliji jím housky, přidám cibuli, sýr nakrájený na kostky, nastrouhaný parmezán, vejce a asi polovinu na jemno nakrájeného pórku. Mělo by mi vzniknou celkem pevné těsto, pokud se mi zdá moc jemné, přidám polohrubou mouku nebo krupičku. Potom navlhčenýma rukama tvaruji noky nebo knedlíky (nok! knedlik!) a vařím je asi 10 minut v osolené vodě. Na pánvi si rozehřeji máslo, noky vyjmu z vody, nechám okapat a hodím na pánev s máslem, kde je ještě trochu osmažím, horké servíruji a zasypu parmezánem a zbytkem nakrájeného pórku. A ráda také doplním polníčkovým salátem.

2 komentáře:

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena