pondělí 21. srpna 2017

Srbské rizoto



Milý deníčku...srbské rizoto, strašák a nebo naopak oblíbená lahůdka ze školní jídelny. U mne druhá varianta, jejíž obliba přetrvala dodnes. Nejraději ho ale paradoxně mám z kuřecího, takže to je jasný favorit při zužitkování zbytků z křupavého pečeného kuřete. Předobraz této echt socialistické hotovky hledejme v balkánském džuveči, který je ale více zeleninový. Osobně ale tuhle pseudovariantu v podobně "srbského rizota" (taky Vás ten název tak baví, když nad ním uvažujete? :) mám ráda. Dokonce fakt moc. Vyvolává nostalgické vzpomínky na školní léta a taky na prázdniny u babičky. S kyselou okurkou a nebo nakládanou řepou není co řešit. A spoustou strouhaného sýra, co se rozteče a spatlá s rýží. No jo, každý máme svoje úchylky...;)





A jak na to...

1 cibule
2 rajčata
1 bílá paprika
sterilovaná kapie, menší hrst
malá plechovka hrášku
400g rýže
asi 150g masa z pečeného kuřete
lžíce rajčatové pasty nebo protlaku
sladká mletá paprika
sůl, pepř
olivový olej

Do osolené vody si dám vařit rýži, nechám ji povařit asi 10 minut, ještě se dodělá v troubě a sliji ji. Cibuli si pokrájím na jemno a zpěním na oleji. Nakrájím si papriku a rajčata, přidám k cibuli a nechám asi 10 minut dusit. Poté přidám hrst pokrájené kapie, pastu nebo protlak, lžičku mleté papriky, hrášek, natrhané maso z kuřete a slitou rýži. Vše promíchám  a doliji kapkou vody, osolím a opepřím. Buď to nechám v hrnci nebo naliji do pekáčku, ale každopádně vše dám cca na 20 minut péci do trouby na 185 C. Poté podávám s nastrouhaným sýrem (zkuste goudu nebo parmezán), kyselou okurkou nebo sterilovanou červenou řepou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2014 Všechna práva vyhrazena