pondělí 3. července 2017

Baba Ganoush neboli Babaganuš s koriandrem


Milý deníčku...prázdniny, léto! Konečně! A léto, to je setkávání s přáteli, pikniky, oslavy, venkovní párty a vysedávání dlouho do noci venku. A na lehkou večeři, svačinu či skvělý párty dip doporučuji můj koriandrový babaganuš, servírovaný s kousky rozpečeného pita chleba. Je skvělý, lehký, osvěžující díky koriandru a plný chuti dálek...a pro mne i plný vzpomínek na studentská léta, kdy sehnání pasty tahini se rovnalo malé oslavě:) 




A jak na to...

3 lilky
hustý řecký jogurt
sezamová pasta tahini
římský kmín
sůl + pepř
chilli
šťáva z poloviny citrónu
čerstvý koriandr, velká hrst
dobrý extra virgin olivový olej

Lilky si omyji, propíchám vidličkou a dám péci na plechu s pečícím papírem do trouby vyhřáté na 250 C. Asi na půl hodinky, měly by úplně změknout a slupka by se měla hodně zkrabatit. Lilky nechám úplně vychladnut, většinou to trvá tak hodinu a poté je rozpůlím, podélně a dužinu vydlabu, nejlépe to jde vidličkou a nakonec lžící. Dám dužinu do mísy a přidám 3 lžíce jogurtu, 3 lžíce sezamové pasty tahini, 3 lžíce oleje, špetku soli, špetku pepře, dle chuti špetku chilli (nemusíte), šťávu z citrónu, špetku kmínu a vše rozmixuji, upřímně, jde to dobře i ponorným mixérem. Posypu zbytkem koriandru, pokapu olejem a případně dosolím. Podávám s opečeným pita chlebem.

Tip: Když budete chtít Babaganuš výraznější, přihoďte do něj česnek, stačí tak dva stroužky - buď syrový nebo ho nevyloupaný dejte péci spolu s lilkem - bude více nasládlejší a zkaramelizovaný - vyloupnutá část.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena