pondělí 12. června 2017

Ricottové gnocchi s citrónovo - rozmarýnovým máslem


Milý deníčku..léto začíná a jak se jinak začít těšit na dovolenou, než si uvařit jídlo, ze kterého dýchá prosluněná Itálie? Ricotta, citrón a rozmarýn, bohaté v chuti a vůni, s těmito ingrediencemi nemůžete nikdy šlápnout vedle. Moje oblíbené lehké a nadýchané ricottové gnocchi, s voňavým máslem a výrazným parmazánem, jsou prostě vždy skvělou volbou!
                           





A jak na to...

kelímek ricotty
velká hrst nastrouhaného parmazánu
1 vejce + 1 žloutek
cca 80 - 100 g mouky
špetka soli

První věcí, co musíte udělat je zbavit ricottu přebytečné vody. Dám si tedy na talířek tři vrstvy papírových utěrek , na ně dám ricottu a nechám asi čtvrt až půl hodinky v lednici odstát - přebytečná voda se do utěrek vsákne. Poté smíchám ricottu, parmazán, vejce, mouku a sůl dohromady a zpracuji na hladké těsto. Jestli se těsto bude lepit, nezoufejte, je to normální. Zabalím ho do folie, potom nechám tak na půl hodiny v lednice odstát a pak z něj na pomoučeném vále vytvaruji tři hady, ze kterých odkrajuji malé noky, a vždy je vidličkou rozmáčknu. Ve velkém hrnci si nechám vařit vodu, osolím ji a postupně do ní házím "ňoky". Nechám je provařit, dokud nevyplavou na hladinu, bude to trvat tak 3 - 5 minut, jestli se vám budou zdát uvnitř ještě syrové, nechte je ještě chvíli provařit. A pozor, ve vodě zvětší svůj objem.

máslo
kapka olivového oleje 
čerstvý rozmarýn
citrón
špetka soli

Rozpustím si asi 20g másla s kapkou oleje. Lístky rozmarýnu otrhám a v másle osmažím- poté předám na oschnutí na papírovou utěrku. Do zbytku másla, ve kterém se smažili předtím asi dalších 10g másla a šťávu z jednoho citrónu + špetku soli. Nechám rozpustit a ve vzniklé emulzi prohodím uvařené gnocchi. Na poslední vteřiny přihodím osmažená rozmarýn, prohodím a servíruji bohatě zasypané parmazánem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena