pondělí 22. května 2017

Kuře Teriyaki


Milý deníčku..kuře Teriyaki je snad nejednodušším z klasických japonských jídel.Šťavnaté kuřecí kousky, glazované a plné chuti mi vždy zvednou náladu. Teriyaki je označením techniky, kdy kuřecí či rybí maso marinujete a poté grilujete nebo opékáte. Teri znamená zářící, díky obalení masa v cukru a yaki je vlastní metoda vaření, tedy grilování či opékání. A rozhodně Vám radím, nekupujte si již připravenou omáčku Teriyaki, nikdy nevíte co jíte a přitom je tahle echt japonská marináda na kuře neskutečně primitivní. A pak už jen osmahněte, přidejte rýži, jarní cibulku, nebo nakládanou zeleninu a máte skvělou večeři!





A jak na to...

Marináda:
4 lžíce sójové omáčky
4 lžíce vody
lžíce saké 
2 lžíce mirinu (rýžového vína na vaření)
2 lžíce cukru
čtvrt cibule
asi 3 cm zázvoru

Zázvor si oloupu a nastrouhám do mísy, včetně šťávy. To samé provedu s cibulí. A přidám vše ostatní a promíchám. Do marinády přidám

500 g stehenního kuřecího masa, nakrájeného na kousky asi 3 cm

a nechám zakryté tak 3 hodiny v lednici marinovat. Potom si na woku nebo pánvi rozpálím asi dvě lžíce slunečnicového oleje a vytáhnu kousky masa z marinády. Snažte se je vytáhnou bez zbytečné tekutiny, tu si nechte na později. Jakmile je kuře opečené, zakryjte pokličkou. Nechte dusit asi 10 minut. Poté znovu odkryjte, přilijte zbytek marinády a nechte zredukovat, omáčka by vám měla kuře nádherně obalit a lehce zkaramelizovat. 

4 komentáře:

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena