čtvrtek 13. dubna 2017

Skotská vejce


Milý deníčku...miluju vajíčka. Nejradši na snídani.Ve všech podobách - do skla, míchaná s cibulkou, slaninou, chorizem nebo ředkvičkami, ztracená s holandskou omáčkou,volská oka s tekutým žloutkem který si vybírám křupavým rohlíkem, hemenex, nadýchanou omeletu či jen tak natvrdo na chlebu s máslem. A k tomu kávu, protože bez ranní kávy ty vejce chutnají prostě hůře :) Takže ano, mám ráda velikonoce, slavnosti vajec:) A pokud je máte rádi tak jako já, o Velikonocích máte nepřeberné možnosti - křupavou jarní nádivku, buď samostatnou nebo naplnit kuře, velikonoční italský špenátový koláč Torta Pasqualina, nebo třeba jednoduchý vaječný salát z vykoledovaných vajíček. A nebo vejce povyšte na umění:) Miluju skotská vejce. Nebo pštrosí, jak jsme je to měli po řadu let v české kotlině označeno:) Chodím na ně v Praze do Masa a koblihy, kde je mají dokonalá. No a tak jsem si řekla, proč to nezkusit doma! Potřebujete na to ale dobré maso, nejlépe náplň ze syrových britských klobásek - seženete je v Praze v TRMS, Maso a kobliha, jinak Marks and Spencer... - prostě správně vyladěný poměr masa a koření. Pokud je neseženete, nezoufejte, vemte dobré, nejlépe nadvakrát mleté vepřové a namixujte si dle své chuti. A věřte mi, tekutý žloutek je slast. Hlavně ve skotských vejcích. Když nejste fandové, tak je prostě umrtvěte natvrdo:) Skotská vejce servíruji nejradši s br.kaší nebo chlebem, hořčičnou majonézou a něčím pikantním, jako je chilli omáčka nebo ještě lépe britská HP či klasická brown sauce.  

Veselé Velikonoce!







A jak na to...

450 g syrových snídaňových klobásek
nebo
450 g mletého vepřového masa  + špetka tymiánu, soli, pepře, šalvěje, mletého kmínu a muškátového oříšku
hrst nasekané petrželky
lžička hořčice
5 středních vajec pokojové teploty + 1 vejce na obalení
hladká mouka
panko strouhanka nebo obyč strouhanka (nejlépe čerstvě namletá)
olej na smažení

Jako nejlepší metoda se mi osvědčilo dát vejce do stále vařící vody a uvařit je takto, než je vařit ve studené vodě pozvolna. Vejce vařím tak 5 - 6 minut, to mi zaručí krásně tekutý žloutek. Pokud fandové tekutého žloutku nejste či z něj máte myšky, uvařte si je klasicky natvrdo, co s Vámi :). Vejce hned po uplynutí doby varu vytáhnu z vody a dám je do hrnce či mísy s ledovou vodou a pár kostkami ledu, abych ihned zastavila onen var. Poté je oloupu (ty naměkko půjdou hodně špatně, ale chce to trpělivost a opatrnost) a osuším (zlehka, ale pořádně) papírovou utěrkou - nebudou Vám pak při smažení prskat. Pokud mám klobásky, zbavím je střívek a obsah vymačkám do mísy, pokud nemám, připravím si směs mletého masa s kořením. Ale doporučuji mleté maso přemlet, alespoň polovinu, ještě jednou, aby to bylo jemnější. Přihodím hrst nasekané petržele, přidám lžičku hořčice a promíchám. Maso si rozdělím na pět částí a ty si v lehce navlhčené dlani vytvaruji do placky, pokud vám to nepůjde, dejte si maso mezi potravinářskou folii a vytvarujte takto, do kterých zabalím vejce. Obalená vejce pak obalím klasicky v trojobalu - mouka, rozšlehané vejce a strouhanka. Smažím v dostatečně velkém množství oleje rozpáleném cca na 190 C asi čtyři minuty či více. Tady si můžete vybrat - buď je budete jen smažit 7 minut nebo je budete smažit 3  minuty a pak je necháte ještě na pět minut dojít na plechu s pečícím papírem v troubě rozpálené na 180 C.

Vejce rozkrojím a servíruji s bramborou kaší, nebo jen tak s pečivem; s lehce pikantní anglickou hnědou omáčkou (nebo HP omáčkou), nebo se Srirachou a nebo s hořčičnou majonézou, kterou smíchám z
5 lžic majonézy
1 lžíce hořčice
1 lžičky šťávy z citrónu
špetky pepře

4 komentáře:

  1. Tak toto vypadá opravdu lákavě ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Jejda, to vypadá jako v Ohnivém kuřeti to bych si dal...mňam,mňam

    OdpovědětVymazat
  3. Tak něco takového jsem teda ještě nikdy nezkoušela, ale musím uznat, že to nevypadá vůbec špatně. :-) Díky za tip. Jen já bych teda asi vejce raději uvařila natvrdo ve vajíčkovaru. Tekutý žloutek totiž moc ráda nemám. Jinak to ale musí být pošušňáníčko. :-)

    OdpovědětVymazat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena