neděle 19. února 2017

Vídeňský guláš


Milý deníčku...Secret diary of gentleman, část 1.: Když vaří můj muž aneb dokonalý guláš není žádná věda - chce to jen trpělivost, dobrou kližku a hodně papriky! Vídeňský guláš je ta největší klasika a věřte mi, že už nikdy nebudete chtít vařit jiný! A nezapomeňte - nejlepší bývá až se pořádně zaleží, druhý nebo třetí den!




A jak na to...

hovězí kližka
cibule
= platí přímá úměra - kolik masa, tolik cibule (např.500g na 500g)
olej
3 stroužky česneku
chilli papričky (sušené či čerstvé) dle chuti
majoránka
sůl, pepř
sladká mletá paprika

Základem je velký hrnec. Nakrájím si maso na kostky, osolím a opepřím. Nakrájím si cibuli, je prakticky jedno jestli na kostky nebo kolečka. Do hrnce si naliji olej a a začnu opékat cibuli. Chce to pomalu restovat, hodně míchat, cibule se nesmí spálit, ale celá se krásně orestovat dozlatova, opravdu to chce trpělivost. Jakmile je zlatavá přidám nasekaný česnek, špetku majoránky a nasekané chilli, zde opravdu dle chuti. Přidám maso a opět míchám, maso se musí zatáhnout. Poté stáhnu z plotýnky úplně mimo a bohatě, opravdu hodně bohatě zasypu mletou paprikou. Promíchám a zaliji studenou vodou tak, aby maso bylo ponořené. Vrátím zpět na plotýnku, hodně dobře promíchám, abych dostal všechny případné přichycené kousky zpět do guláše. Osolím ještě a opepřím, zaklopím pokličkou. Jakmile se začne guláš vařit, ztlumím teplotu a nechám provářet tak dlouho, dokud není maso měkké. Je to podle kvality kližky, někdy to trvá hodinu a půl někdy skoro tři. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2014 Všechna práva vyhrazena