čtvrtek 15. září 2016

Polpette di ricotta al sugo neboli ricottové knedlíčky s rajčatovou omáčkou


Milý deníčku...polpette di ricotta al sugo, ricottové knedlíčky s rajčatovou omáčkou jsou typickým secondi piatti původem z Kalábrie, místa kaštanových lesů, zemědělských lánů a pastvin s ovcemi, z jejichž mléka je jedna z nejlepší italských ricott. Polpette jsou jednoduché, jak na přípravu, prosté v ingrediencích, jemné, nadýchané a neskutečně bohaté v chuti, výborná alternativa klasických masových kuliček. A z dozrálých rajčat bývá v září ta nejlepší omáčka! 








A jak na to...(pro 3/4 os., nebo 2 velice hladové)

Rajčatová omáčka:
6 velkých rajčat/1 láhev passaty/2 plechovky rajčat
polovina cibule, 
polovina cibulky
olivový olej, voda, cukr, sůl, pepř

Rajčata si hodím do mixéru, rozmixuji je a vzniklou drť ještě propasíruji na hladkou omáčku, nejlépe to jde za použití naběračky a sítka nebo pasírky. A nebo můžete rajčata oloupat (spařit horkou vodou, slít a oloupat) a rozmixovat ponorným mixérem, zrníčka sice zůstanou, ale chuti to neubere. Pozor, bude to stříkat, doporučuji zástěru nebo neopren. Vemte si větší hrnec, radím Vám dobře, může být i vyšší než širší. Cibulku si nakrájím na kostky a zpěním na oleji. Zaliji passatou, ať již domácí nebo kupovanou, přidám cukr, sůl a pepř dle chuti. Poté rajčatovou směs ještě promixuji ponorným mixérem a přidám vodu, když bude moc hustá. Nechám provařit, občas promíchám.

Polpette:
3 a půl housky, nejlépe den staré, když není zbytí tak čerstvé
2 kelímky dobré ricotty
2 vejce
hrst nasekané bazalky
hrst parmazánu
sůl, pepř

Housky si rozmixuji, nebo nastrouhám, dle tvrdosti pečiva. Přidám k nim ricottu, vejce, hrst nasekané bazalky, parmazán, osolím a opepřím. vše pořádně promíchám, nejlépe to jde rukama. Navlhčím si ruce vodou a z hmoty tvaruji kuličky, velikostí asi rozměr menšího golfového míčku. Kuličky dám zavařit do omáčky, bude to trvat asi tak 15 minut, měly by zvětšit svůj objem. Jakmile jsou hotové servíruji je s omáčkou, zbytkem bazalky a bohatě posypu parmazánem.

4 komentáře:

  1. Vypadá to dobře, rajčat mám mraky, tak aspoň nějaká změna, co k nim.

    OdpovědětVymazat
  2. Teď se nějak ztrácím v té omáčce... Kolik těch rajčat? Zdá se, že text se opakuje

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, nemyslí se že s eopakuje, ale pro jistotu jsem opravila - rajčat je třeba: 6 velkých rajčat nebo 1 láhev passaty nebo 2 plechovky rajčat. Cílem je dostat z rajčat passatu- a pokud máte hotovou koupenou, můžete rovnou pokračovat zpěněním cibulky na oleji, zalitím passatou a ještě jendím promixování..?

      Vymazat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena