čtvrtek 22. září 2016

Skořicovo - švestkový chlebíček


Milý deníčku...první podzimní den si žádá svoje, nejlépe něco voňavého, z uzrálého ovoce, co zažene první podzimní splíny. Máslový vláčný chlebíček plný švestek, skořice a rumu tento požadavek dokonale splňuje :)





A jak na to:

180g změklého másla
150g cukru krupice
lžička prášku do pečiva
250g hladké mouky
kapka vanilkové esence
špetka soli
skořice
trocha mléka
200g švestek
2 vejce
moučkový cukr
rum (nejlépe Stroh)

Vejce vyšlehám s cukrem do pěny. Přidám změklé máslo, vanilku a zašlehám. Mouku smíchám s práškem do pečiva, solí a lžičkou skořice. Přidám do máslové směsi a vyšlehám na hladké těsto, pokud by se vám zdálo moc tuhé, přidejte mléko, mělo by být polotekuté, asi jako na litý koláč nebo bábovku. Formu na chlebíček (nebo na srnčí hřbet, ale tam to bude chtít upravit na polovinu všech ingrediencí) vyložím pečícím papírem a naliji do ní polovinu těsta. Švestky si nakrájím na malé kousky (všechny samozřejmě vypeckuji) a asi necelé tři čtvrtiny pocházím na těsto a zaliji druhou polovinou těsta. Nebo si dám část švestek, těsto, švestky a končím zase těstem. Peču dokud není upečený, podle typu trouby, řekla bych tak hodinu až dvě, asi na 180 stupňů. Jestli se Vám začne povrch připalovat, zakryjte ho alobalem - na pár místech propíchaným. Zbytek švestek si mezitím svařím s vodou a případně moučkovým cukrem (asi lžíce) a skořicí na takový kompot, ten propasíruji a vznikne mi hustá šťáva. Odeberu si z ní asi lžíci do misky. Do zbytku naliji rum, dle chuti :) Hotový chlebíček ještě horký vytáhnu z trouby, propíchám na hodně místech a naliji na něj švestkovou šťávu s rumem, aby se vsákla do těsta. Po nasáknutí vytáhnu z formy a nechám vychladnout. Po vychladnutí zašlehám do odebrané šťávy moučkový cukr tak, aby mi vznikla hustá cukrová poleva a tou poliji (pozor) zcela vychladlý chlebíček a nechám zatuhnout.

2 komentáře:

  1. péct hodinu až dvě????to peču maso....co to je???

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Úplně jednoduše - podle výšky a podle toho v jaké formě ho pečete - na plechu bude rychle, v dortové či chlebové to bude trvat

      Vymazat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena