středa 6. července 2016

Smažené cuketové květy


Milý deníčku...smažené cuketové květy jsou klasickou italskou lahůdkou, kterou nesmíte vynechat! Květy se v Itálii sbírají hned první den co vykvetou a prodávají se ještě částečně nezavřené. Pokud pěstujete cukety doma, pak máte vyhráno:) Já si tuhle lahůdku stylově uvařila při minulé návštěvě Itálie, kde mi taky místní signora commessa poradila ten nejlepší a nejjednodušší recept. Pokud máte samičí květy s malými cuketami, nedělejte si hlavu s odlamováním květů, prostě to osmažte celé. A nezapomeňte, že nejlépe chutnají horké, čerstvě osmažené a se skleničkou vychlazeného bílého vína, za mne asi nejlépe Soave...








A jak na to...

cuketové květy, asi 12
polovina větší mozzarelly, nebo jedna menší 
asi 100g hladké mouky
špetka soli
0,3 dl dobře vychlazeného piva
olivový olej (myslím ten obyč, ne extra panenský)

buď klasicky sůl nebo sůl smíchaná s vodou do rozprašovače na osmažené květy..

Květy zbavím případných mravenců a tak, omyji i vevnitř a nechám osušit. Mozzarellu si nakrájím na špalíky o něco menší než je délka květu a vždy jedním je naplním. Nemusí být ani stejně široký jako květ, stačí prostě jeden proužek. Mouku si dobře rozmíchám s pivem a solí na těstíčko, o něco málo hutnější konzistence jako na palačinky. V hrnci si rozehřeji vyšší vrstvu oleje, aby byly květy skoro celé ponořené. Květy pak obalím v těstíčku, přebytečné nechám okapat. Dělejte to ale opatrně, ať Vám mozzarella nevypadne. Osmažím je v rozehřátém oleji a nechám okapat od přebytečného oleje na papírové utěrce. Servíruji horké, buď je jen posolím nebo si rozmíchám sůl s vodou a tímto roztokem pak z rozprašovače (když je pocákáte slanou vodou normálně, tak samozřejmě okamžitě ztratí křupavost, na to bacha) květy rychle postříkám. A pokud Vám těstíčko zbude, osmažte si z něj malé placičky, skvěle chutnají třeba s ricottou nebo tvarohem, solí a čerstvou zeleninou. Nebo jen tak :)

2 komentáře:

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena