sobota 25. června 2016

Těstovinový salát s lososem a koprem nejen na Midsommar


Milý deníčku...Švédsko dnes slaví Midsommardagen, neboli druhý den slavnosti letního slunovratu Midsommar. Což znamená tuny alkoholu, oslavy a zahradní párty, ohně a vztyčování tzv. Midsommarstang, vysokých stožárů omotaných zelenými listy a květinami, ženy si vlasy ozdobí obřími květinovými věnci, tzv. Midsommar krans a všichni se společně veselí, zpívají, tančí a vítají nadcházející léto. Sbírání květin a bylin noc před Midsommarem má vůbec zvláštní význam. Stejně jako u nás, jsou tyto pověry spojené s tím, že kvítí má čarovnou moc, například pokud si dá dívka na Midsommar pod polštář květiny, nasbírané noc před ním, spatří ve snu svého budoucího manžela! A pokud si noc před Midsommarem sednete pod jabloň, spatříte celou svoji budoucnost! Já si letos Midsommar užila v Praze u vody, na tradiční oslavě pořádané Švédskou sekcí Severské společnosti.


Midsommar je však především oslavou rodiny a pospolitosti a proto není divu, že nedílnou součástí je jídlo. Všichni společně venku slaví, grilují a ládují se sledi, novými bramborami, koprem, gravad laxem, masovými kuličkami köttbullar, jahodami a šlehačkou v midsommartårtě, letní mandeltårtou či Pavlovou a dalšími dobrotami, nejen akvavitem;). Třeba mojí variací na těstovinový salát s uzeným lososem a koprem. Glad Midsommar till er alla!





A jak na to...

uzený losos, pokud máte gravad lax, použijte ho!
hrst kopru
sůl, pepř
těstoviny
citron
olivový olej
lžička medové hořčice
minikapka vodky (pro děti vynechejte)
parmazán (ok, tohle moc švédské není, ale chutná to s ním ještě lépe!:)

Uvařím si těstoviny a sliji je. Kopr si otrhám a nasekám. Lososa nakrájím na proužky a ty si zlehka obalím v čerstvém kopru. V hrnečku si rozmíchám lžíci citrónové šťávy, lžičku medové hořčice, lžíci olivového oleje a kapku vodky )opravdu jen kapku!) do hladké emulze, kterou osolím a opepřím. A pokud máte kopr rádi, můžete ho přidat i trochu do zálivky. Vychladlé těstoviny a kousky lososa promíchám se zálivkou a posypu hoblinkami parmazánu. Chutná skvěle když je vychlazený, do horkého léta ideální!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena