středa 15. června 2016

Dorayaki, sladké japonské palačinky


Milý deníčku...dorayaki (dora = gong a yaki = smažení, opékání) jsou jednou z nejznámějších japonských sladkostí. V oblasti Kansai je pak seženete pod jménem mikasa (podle hory Mikasa nad starobylou Narou) a jsou skvělé, s jemnou střídkou a nadýchané. Tradičně se servírují s pastou anko ze sladkých fazolek azuki, kterou v Japonsku dávají skoro do všeho sladkého (zkuste koblihy s anko!)  včetně zrmzliny nebo jimi zdobí zmrzlinové poháry. Japonské děti i dospělí dorayaki zbožňují a nejen proto, že se jimi živí hrdina populárního manga komiksu, robotická kočka Doraemon. Moje varianta dorayaki je více evropská, letní, s krémem z tvarohu, krémového sýra a čerstvého ovoce, ale skvěle také chutnají se zmrzlinou, nutellou a nebo slaným karamelem





A jak na to...

na 12 palačinek/ 6 porcí

2 velká vejce
100g cukru
170 g hladké mouky
polovina lžičky prášku do pečiva
lžíce medu
lžička mirinu (rýžové víno na vaření)
půl lžičky sójové omáčky

Vše smíchám dohromady na hladké těsto, pokud se mi zdá moc husté, přidám trochu vody. Konzistence by měla být stejná jako na klasické palačinky. Nechám asi půl hodiny v lednici odpočinout a poté znovu promíchám. Palačinky smažím na nepřilnavé pánvi s kapkou oleje, měly by mít krásně zlatavo/tmavou barvu a světlý vnitřek. Pokud je hned nebudu podávat, dám je do mísy, přetáhnu ji potravinářskou folii a nechám vychladit, před podáváním nechám asi půl hodiny při pokojové teplotě. A taky se dají zamrazit, asi na měsíc. 

Na krémovou náplň si připravím:

1 vaničku tučného tvarohu
1 vaničku krémového sýra
lžíci práškového cukru
lžičku limetkové/citrónové šťávy

a vše vyšlehám dohromady. Servíruji s kousky jahod nebo malin.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2014 Všechna práva vyhrazena