čtvrtek 17. března 2016

Norský velikonoční pomerančový koláč aneb norské Velikonoce


Milý deníčku...norské velikonoce jsou naprosto specifickým úkazem. Většina Norů se nejpozději na Zelený čtvrtek sbalí, odjedou na lyže a do úterka o nich nikdo neví, jelikož Velikonoce jsou občas také posledním možným víkendem na lyžování. Děti mají celý týden prázdniny a tak všechny chaty a chatky praskají ve švech. Pro Nory jsou také nejdůležitějšími znaky Velikonoc úplně jiné věci než naše pomlázka - a to již zmíněné lyžování, žlutá barva, pomeranče, čokoláda Kvikk Lunsj a velikonoční detektivka. Tento nesourodý mišmaš hned vysvětlím - žlutá barva, kterou malují i velikonoční vajíčka značí symbol slunce. Pomeranče byly spolu s čokoládou Kvikk Lunjs tradičním rychlým obědem při lyžování (v překladu doslova svižný oběd) a mnoho Norů na této kombinaci vyrostlo. Kvikk Lunsj je národní poklad, který nesmíte hanět a srovnávat, ale chutná prakticky jako KitKat. Zajímavostí je, že průměrný Nor sní 9 Kvikků za rok a pět z nich právě o Velikonocích. No a nesmí chybět velikonoční detektivka, neboli påskekrim, čtená nejlépe na sluncem zalité terase chaty nebo ještě lépe u praskajícícho krbu. Když jsem před pár týdny odlétala z Norska, letištní knihkupectví bylo doslova obsypané nabídkou knih doporučených jako påskekrim (a nejlepší na tom je, že 90% tvořili švédští autoři, ale o vztahu Norů a Švédů někdy jindy:) No ale zpět k jídlu:) na norském velikonočním stole nesmí chybět kromě vajec na všechny způsoby včetně oblíbeného eggerøre (míchaná vejce nastudeno na chlebu), jehněčího - påskelam  a hlavně různých druhů sladkosti, jako třeba tento pomerančový koláč. Spojuje tři věci, co Norové o Velikonocích milují - pomeranče, čokoládu a kardamom (ok, kardamom milují vždy a ve všem!) a díky kandované kůře je neskutečně vláčný, kořeněný, vyváženě sladký a trochu připomíná vánoční štolu. A cukrová poleva na něm je naprosto dokonalou tečkou! Tak ho neváhejte vyzkoušet, nejen o Velikonocích! God Påske!







A jak na to...

Na střední formu:
120 g másla
3/4 hrnku cukru
3 vejce
šťáva z 1 pomeranče + nastrouhaná kůra
1 a 1/2 hrnku hladké mouky
lžička prášku do pečiva
vanilková esence
špetka soli
80 g kandované pomerančové kůry (z celkových 100g)
polovina tabulky hořké čokolády
necelá lžička mletého kardamomu

Máslo si nechám změknout a vyšlehám ho s cukrem, dokud z něj není hladká světlá pasta. Mouku smíchám s práškem do pečiva a minišpetkou soli. Do máslové hmoty postupně zašlehám vejce, po jednom. Poté přidám šťávu a nastrouhanou kůru z pomeranče a pár kapek vanilkové esence. Pomalu přidávám po částech mouku s práškem do pečiva a nechám zašlehat na hladké polotekuté těsto. Čokoládu si nasekám a stejně tak kandovanou kůru. Vše nakonec vmíchám do těsta. Formu na bábovku nebo savarin si vymažu máslem a vysypu moukou, naliji těsto a peču asi na 180 stupňů, dokud není koláč upečený.

Po vychladnutí jej poliji polevou kterou si připravím z 2 lžic pomerančové šťávy a tolika práškového cukru, aby to po vyšlehání vytvořilo polevu, poněkud hutnější. než poleva zatuhne, ozdobím koláč zbytkem nasekané kandované pomerančové kůry.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena