Milý deníčku...Laksa je ostřejší nudlová polévka, kterou si můžete dát třeba v Malajsii, Singapuru nebo Indonésii. Překvapila mne kombinací bohatosti chutí v základu, jemností kokosového mléka a příjemnou štiplavostí na konci. Díky čerstvému koriandru je dostatečně fresh, přesto ale skvěle zahřeje v chladnějším jarním počasí.
A jak na to...
Polévka:
polovina cibule
3 stroužky česneku
polovina citronové trávy
4 cm oloupaného zázvoru
špetka chilli papriček
lžička rybí omáčky
polovina hrsti koriandru
lžička kurkumy
špetka kmínu
lžíce limetkové šťávy
kokosové mléko
Všechny ingredience rozmixuji na hladkou pastu. V hrnci nebo vysokém woku rozehřeji olej a past na něm za stálého míchání opeču, bude to trvat asi 4 minuty. Poté zaliji asi 600 ml vody, osolím dle chuti a nechám provařit. Asi 10 minut. Poté přiliji kokosové mléko a nechám provařit.
asi 700 g širších rýžových nudlí
3 uvařená vejce natvrdo
1 balení tofu
300g vyloupaných krevet
čerstvý koriandr
sójové výhonky (dle chuti)
Nudle uvařím dle návodu. Krevety uvařím nebo orestuji na pánvi. Tofu nakrájím na kostky a také orestuji. Uvařená vejce oloupu a nakrájím na osminy. Koriandr nasekám,
Do misky naskládám nudle, tofu, krevety, klíčky a vejce a zaliji horkou polévkou. Ozdobím hrstí koriandru.
Moc pěkný článek.
OdpovědětVymazatDěkuji moc! :)
OdpovědětVymazat