pátek 22. ledna 2016

Kaštanová polévka


Milý deníčku...nic Vás v zimě nezahřeje lépe jak horká krémová polévka. Zkuste pro tentokrát vsadit na kaštany. Jejich vůni mám spojenou s vánočními trhy, výlety do Vídně a také s vyprávěním mojí mámy, která na pečených kaštanech ujížděla během studentských let v Bratislavě, kde se daly sehnat vždy, neboť slovenská kuchyně se jich nikdy nevzdala. I maďarská kuchaně je na nich postavená, a to nejen, že kaštany krmí prasátka mangalica, jejichž maso má pak naprosto skvělou chuť. A ten uherák z nich.... A co teprve takové kaštanové pyré se šlehačkou! V Čechách z jídelníčku totálně vymizely, aby se pak s velkou slávou vrátily. A kaštanová polévka?  Horká, voňavá, sladkoslaná a vytvářející závislost... já Vás varovala.



A jak na to...

1 menší mrkev
polovina cibule
500g jedlých kaštanů
asi 50 ml šlehačky
trocha másla a oleje
portské víno
sůl
schwarzwaldská šunka nebo pršut

Kaštany si naříznu do kříže ve vypouklé části. osobně je radši vařím než peču, ale můžete použít ten i onen způsob. Poté je ještě horké vyloupu, budete mít popálené prsty ale stojí to za to. Musíte sloupnout nejen hnědou tvrdou slupku, ale i bílý povlak. Nakrájím si je na plátky nebo na poloviny. Nakrájenou cibuli zpěním na směsi oleje a másla. Mrkev si oškrábu a nastrouhám, můžete i nahrubo. Přidám k cibuli. Potom zaliji asi polovinou panáku portského. Osobně mám radši ruby než tawny. Doliji vodou a vařím a po 5 minutách přidám kaštany a dalších pár minut vařím, dokud není mrkev měkká, bude to trvat chvilku. Poté rozmixuji ponorným mixérem za přidání šlehačky, měl by vám vzniknout hustý nadýchaný krém. osolím a opepřím. Pár plátků šunky/pršutu si nakrájím na proužky a spolu se zbytek kaštanů opeču dokřupava. A dozdobím jimi polévku.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2014 Všechna práva vyhrazena