čtvrtek 22. října 2015

Pasteis de Nata


Milý deníčku...z másla a vajec je nejen každý Portugalec živ! Pastel de nata (pl. pasteis de nata) je ta nejlepší sladkost, jakou si můžete přát. Křehké, jemně slané máslové těsto, které úžasně lístkuje, ve tvaru košíčků, které jsou bohatě naplněny sladkým žloutkovým krémem se smetanou, na povrchu lehce zkaramelizovaným či lehce připáleným. Stanete se na nich doslova závislí. Seženete je v celém Portugalsku, ovšem ty nejlepší jsou z lisabonské čtvrti Belém, proto se nazývají také Pasteis de Belém. Ale vy už nemusíte jezdit do Portugalska, vy si je můžete upéci doma! Upřímně, ještě jsem nedocílila dokonalé spálenosti na povrchu, ale věřím, že to chce jen cvik :)









A jak na to: (cca 12 - 14 větších pasteis)

Na těsto:
400g mouky
300g másla
50ml vody
špetka soli

Smíchám mouku, vodu a sůl a hnětu, dokud se z mouky neuvolní lepek a nevypracuji hladké těsto. Na druhou polovinu hnětení si vemte na pomoc robot. Potom těsto rozválím, pokladu plátky z 1/3 másla a následně sroluji do válce. Nechám v lednici odpočinout asi půl hodiny, těsto rozválím a znovu proceduru s máslem opakuji. Sroluji, vychladím a dám si to ještě jednou. Po posledním vychlazení válec těsta vytáhnu, nakrájím na kolečka, ta mírně uprostřed palcem prohloubím a dám je do vymazané a vysypané muffinové formy. Měla by vám vzniknout jakási mistička, případně vytáhněte kraje výše. A připravené naplním již dříve připraveným, vychlazeným krémem z:

500 ml šlehačky
9 žloutků
10 lžic cukru
kůra z bio citronu a celý špalíček skořice

Ve vodní lázni si smíchám vše dohromady, pomalu zahřívám a za stálého míchání vařím do zhoustnutí, konzistencí by to mělo připomínat puding. Vyndám skořici a kůru a nechám zchládnout. Bude to trvat tak dvě hodiny, pozor. Krém poté rozdělím do předem připraveným muffinových košíčků a peču vše na 250 °C, asi 15 minut, ke konci pečení pustím už jen gril a nechám pasteis trochu připálit :) A nejlepší jsou horké!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena