středa 7. října 2015

Hummus není humus!


Milý deníčku...nebudu předstírat, že mě nikdy nepopadne "žravá". Bohužel. Každý případný sáček chipsů či sýr to má předem spočítané. Ale v rámci snahy o zdravější životní styl (přeci jen, člověk stárne..) mám v záloze zdravější variantu. Zeleninu a k tomu hummus, neboli pastu z cizrny. V dnešní době to už není jen základ arabské kuchyně či vegetariánských stravoven, seženete ho ve formě polotovaru skoro všude, ale věřte mi, není nad domácí. Protože do něj můžete přidat tu limetku, tu koriandr, chilli, uzenou papriku nebo petržel a vždy dostanete novou chuť. Předem upozorňuji, líbací jídlo to není. Ale zvládnete ho za pár minut, stačí mí doma plechovku konzervované cizrny, sezamovou pastu tahini (kterou již dnes seženete minimálně ve všech prodejnách zdravé výživy), olivový olej a česnek.



A jak na to...

plechovka cizrny
dvě lžíce sezamové pasty tahini
2 stroužky česneku
olivový olej
sůl, pepř, citrónová šťáva

Je to vážně primitivní. Z plechovky cizrny si odeberu asi dvě lžíce nálevu. Zbytek sliji a cizru hodím do mixéru. Přidám k ní prolisovaný česnek a sezamovou pastu a mixuji. Postupně přilévám olivový olej a nálev, až má výsledný produkt konzistenci pasty. Dosolím, opepřím a dochutím citrónovou šťávou. Hodně mě také baví kombinace s koriandrem, stačí jej přidat a promixovat. Do "echt" hummusu byste měli také přidat římský kmín, ale osobně jej nesnáším, tudíž nechávám volbu na vás..

1 komentář:

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena