středa 30. září 2015

Semmelknödel neboli rakouský houskový knedlík


Milý deníčku...rakouský houskový knedlík je věcí, kterou můžete v německy mluvících zemích dostat ke všemu. Stejně jako pravý vídeňský nok:) je oslizlý po všech stranách a chuť je tak koncentrovanější, než kdybyste krájeli klasické plátky, jako známe u nás.Vepřová se zelím by bez něj nebyla ta pravá schweinebraten a beuschl, neboli luxusní plíčka na smetaně, by neměly ten správný říz. Moje babička k němu přidávala kedlubnové zelí a za mne skvěle doplní lišky na smetaně . A pokud už neseženete lišky, klasické houby udělají stejnou službu. Knedlík se dá jíst prakticky bez ničeho a to ani nemusíte vylézt na kopec, abyste na něj dostali chuť:)



A jak na knödel:

3 housky, nejlépe z předchozího dne
50g másla
polovina cibule
půl hrnečku mléka
1 vejce
petržel
špetka soli
hladká mouka, asi 50g

Cibuli nakrájím na jemno a opeču na másle, cca na polovině, dozlatova. Housky nakrájím na kostky a opražím na zbytku másla. Nechám vychladnout. Poté smíchám vše dohromady, petržel nakrájím na jemno a přidám do hmoty. Pořádně propracuji. Pokud se Vám zdá konzistence moc tuhá/řídká, přidám mléko/mouku. Měli byste být schopni z této hmoty tvarovat koule (navlhčete si předtím lehce ruce). Do velkého hrnce dám vařit vodu, osolím a poté do ní vhazuji knedlíky. Nechám vařit asi 15 minut.

1 komentář:

Zpět na úvod

©2013-2014 Všechna práva vyhrazena