Milý deníčku...hraběnčiny řezy jsou nejlepší dezertem pro začátek podzimu! Moje první vzpomínky jsou však krušné, neboť jsem je coby malý špunt objevila na rodinné návštěvě a šíleně se jich přecpala. I dnes mám problém se celkem uhlídat, protože kombinace šťavnatých jablek a tvarohu je vražedně dobrá. Proč se jim říká hraběnčiny netuším - možná díky bohatosti náplně, či faktu, že se nejlépe jí ještě teplé dezertní vidličkou. Jsou trochu pracnější na přípravu, ale chce to nenechat se odradit, i když Vám sněhová vrstva trochu spadne. A stejně je nejlepší to křehké sladké těsto!
A jak na to...
500 g polohrubé mouky
160 g cukru krupice
4 žloutky
kostka másla (250g)
menší lžíce prášku do pečiva
špetka soli
60 ml studeného mléka
Vše smíchám v robotu dohromady na hutné těsto. Rozdělím si ho na dvě části, jednu větší ( asi 2/3) a druhou menší a dám je minimálně na hodinku a půl uležet do mrazáku. Na plech dám pečící papír a nastrouhám na něj rovnoměrně větší část těsta - mělo by rovnoměrně zakrývat celou plochu. A nebo pokud nestíhám, dám do mrazáku jen menší část a tu druhou na papír vtlačím do souvislého plátu. Poté na něj rozetřu tvarohovou náplň z:
kostky tvarohu
vanilkového cukru (sáček a půl)
kapky rumu
trochy mléka
a 1 žloutku
kdy vše vymíchám dohromady (mohu přidat i pár rozinek) a naliji na těsto. Na to přijde směs z
800 g oloupaných a nastrouhaných jablek
a špetky skořice
a úplně nahoru vyšlehám z 5 bílků sníh. Vše by mělo tvořit rovnoměrné vrstvy. No a nakonec nastrouhám poslední vrstvu, z menší části těsta, nemusí být zaplněná všechny plocha, spíše rovnoměrně. Peču na 180 °C dozlatova asi 40 minut.
Tento koláč pečeme a mám ho hodně ráda :)
OdpovědětVymazatSeptember Favourites
Já také, taková podzimní klasika :)
Vymazat