čtvrtek 17. září 2015

Rybí koláčky s koriandrem a nudlemi


Milý deníčku...víkendové vaření pro mne často znamená experimentování. A dost často s asijskou kuchyní. A pak to dopadne tak, že vezmete původní thajské rybí  koláčky a uděláte z nich japonskou/thajskou verzi s nudlemi, zeleninou glazovanou v mirinu (japonské rýžové víno na vaření, lehce seženete v e-shopech) a se spoustou koriandru. A výsledek je více než potěšující! Japonská panko strouhanka (čerstvá strouhanka ve větších hrudkách, která nenasaje při smažení tolik oleje), dodá křupavost, koriandr, zázvor a chilli pikantnost a limetka zase vše příjemně osvěží.



A jak na to:

Koláčky:
300 g ryby - filé z tresky
lžíce - rybí omáčky + ústřicové omáčky
lžička nastrouhaného zázvoru
větší lžíce kukuřičného či bramborového škrobu
špetka chilli
polovina limetky
hrst koriandru
sůl, pepř

panko strouhanka na obalení (pokud nemáte, můžete dát obyčejnou nebo nechat koláčky jen tak)
olej na smažení

Postup je jednoduchý - vše až na limetku rozmixuji na hladkou směs. Přidám pár kapek limetky  a dochutím solí a pepřem. Ze směsi tvaruji malé placičky, které obalím ve strouhance, a poté osmažím dozlatova.

Nudle:
mrkev
2 jarní cibulky
lžíce mirinu
lžíce sójové omáčky
pět lžíc vody
pár kapek rybí omáčky
sezamový olej
nudle - asijské, vaječné
koriandr

Mrkev si oloupu a škrabkou na brambory naškrábu po celé délce na tenké, průsvitné plátky. Cibulku nasekám na kolečka. Na kapce sezamového oleje zpěním cibulku, přidám mrkev a zaliji glazurou z mirinu, vody, sójovky a rybí omáčky. Nechám dusit, dokud mrkev nezměkne.

Nudle uvařím podle návodu, scedím a promíchám se zeleninou a glazurou. Přidám ještě pár kapek sezamového oleje na dochucení, nasekaný koriandr, opět promíchám a servíruji spolu s knedlíčky a limetkou na pokapání.



1 komentář:

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena