neděle 2. srpna 2015

Wolfgangsee - jezero, radler, jídlo, hory a dirndl


Milý deníčku...pokud ještě nemáte tip na letní dovolenou, zkuste sousední Rakousko! Upřímně řečeno, dovolenou si nejlépe užiji v Rakousku u jezer. Skvělé služby, nádherná příroda, čistá voda, hory a úžasné jídlo. Žádné kompromisy. A pokud jste se nenechali zlákat k návštěvě Attersee minulý rok, Wolfgangsee, další z ledovcových jezer v oblasti Salzkammergut, na pomezí Horních Rakous a Salcburska, je naprostá pecka. Z Čech sem dorazíte za pár hodin a čeká na Vás nádherná příroda, čistý vzduch, průzračná voda a hlavně rakouská kuchyně. Ok, a taky to můžete vzít trochu sportovně a užít si dosytosti turistiky, cykloturistiky a podobných nesmyslů :) Asi nejmalebnějším místem v oblasti Wolfgangsee je malebné městečko St. Wolfgang. Turistickým ruchem žije St. Wolfgang již od nepaměti a každé ráno zde potkáte hordy asijských turistů mířících ze Salcburku přes St. Wolfgang do Bad Ischlu. A místní turismus proslavila hlavně opereta Im Wessein Rössl, odehrávající se v místním hotelu, jak jinak, Im Weissen Rössl, tedy U Bílého koníčka. Kdybyste si chtěli poslechnout filmovou verzi natáčenou v autentických lokacích, najdete zde.


Jinak rakouská klasika. Ranní mlhy nad jezerem. Kostel s nádherným dřevěným oltářem, náměstí, restaurace a ubytování. Obchody s cetkami a suvenýry a jedna sámoška s celkem slušným výběrem vín. Co byste chtěli víc?


Jelikož je ale noc U Bílého koníčka celkem drahým špásem, osobně doporučuji nějaký menší echt penzion či hotel, třeba rodinný Hotel Anzengruber, dobré snídaně, výhled na jezero, soukromá pláž, sympatická majitelka, prostě echt rakouská kvalita.


Pokud se začnete nudit, není nic lepšího, než se sebrat a vyrazit na výlet. Jelikož jste v oblasti, kde je duch starého mocnářství stále živý, můžete to vzít do pár kilometrů vzdáleného Bad Ischlu, krásného lázeňského městečka obklopeného Alpami, kde došlo k onomu památnému setkání mladého Franze s jeho bavorskou princeznou Sissi. Ischl byl také výletním místem většiny vídeňských rodin, kdo něco ve Vídni znamenal, tak nemohl léto trávit jinde, jinak by se společensky znemožnil. A taky si připravte peněženku, protože za vstupy do většiny zahrad a Císařské vily budete o pár euro chudší. 


A pokud chcete šlápnout do turistiky, doporučuji výstup na Schafberg. Z jeho vrcholu se Vám rozprostře pohled na další solnohradská jezera Attersee, Fuschlsee či Mondsee. A taky na okolní vrcholy, takže mi můj drahý mohl konečně říci "Podívej Sissi, to je Dachstein!" :)


A pokud nechcete, nebo nemůžete jít po svých, na vrchol Schafbergu Vás vyveze zubačka. Tam i zpět za cca 33 eur. Jen si po příjezdu nezapomeňte rezervovat čas návratu.


A ať již na vrcholu nebo pod ním, z rakouských radlerů mám osobně nejraději Gösser. Je v něm velké množství přírodní citronové šťávy, skvěle osvěží, takže nelze nesouhlasit s firemním heslem - Gut. Besser. Gösser!


Chuťově jiným, ale zdatným místním konkurentem je místní, tedy salcburský Stiegl. Je více pivní a vyváženější s výraznější chutí chmele a sladu jen s lehounkým podtextem ovocné chuti. 


A samozřejmě, oblast Wolfgangsee je skvělá na typickou rakouskou kuchyni. V St. Wolfgang mohu doporučit bezkonkurenční Gasthof Franz Josef. Po první návštěvě jsme tu už zůstali a postupně zkoušeli celý jídelníček. Nic než jen poctivá domácí rakouská kuchyně. Více než příjemné pak je, že si Vás paní majitelka zapamatuje a já tak dostala svůj g'spritzer z bílého skoro již po usazení :)


Takže čím začít? Mají tu skvělé polévky - třeba gulášovou, tyrolskou se šunkou a čerstvým sýrem nebo liškovou.


Tafelspitz, nejoblíbenější jídlo císaře Franze Josefa, v sice nezvyklé kombinaci s křenovou omáčkou, klasická pažitková mi dost chyběla a vývaru zde bylo také pomálu, ale maso se jen rozsýpalo.


Wiener schnitzel z telecího, tence vyklepaný s těmi nejlepšími petrželkovými bramborami s máslem a brusinkami.


Blízkost Tyrolska nabízí tyrolský gröstl, takže směs masa, slaniny, cibulky a brambor, opečené na pánvi spolu s vajíčkem.


Rakouskou hospodskou klasiku, dušená játra s cibulkou.

Špecle se sýrem a smaženou cibulkou. Upřímně, tak návykové, že by to člověk nejraději jedl každý den.


Jídla z pánve, neboli pfandl, tohle je taková k.u.k variace, hovězí s paprikou, zakysanou smetanou, cibulí a špeclemi.


A coby dezert kardinalschnitte neboli domácí kardinálovy řezy, tedy tenké vrstvy těsta a sněhu, zapečené s malinami.


Ovšem pokud byste chtěli zkusit ryby čerstvě vylovené z jezera, zkuste si je dát ve Fischergartl, najdete ji jen pár kroků od předchozího Gasthofu. Výhodou je nádherné, romantické prostředí, je to vlastně restaurace na břehu jezera pod širým nebem, s krásnou terasou přímo u vody. Je v provozu jen pár měsíců v roce v létě. Nevýhodou je, že když začne pršet, a taková bouřka Vám u jezera vznikne zničeho nic, nemáte se kam s jídlem schovat.


Restaurace je dost populární, ovšem obsluha je otřesná, čekala bych u dam trochu nadšení a úsměvu, nějaký kurz servisu by vážně bodl. Ryby jsou čerstvé, nevýhodou je malý výběr a celková prezentace neodpovídající ceně. Přesto však byly naše ryby výborné, ať již talíř s variací všech ryb (saibling - lososovitá ryba, pstruh a síh),


a nebo smažený síh v sezamové strouhance s domácím skvělým bylinkovým pestem.


Wolfgangsee je bez debat prostě jedno z nejpříjemnějších míst na dovolenou. A na závěr zkuste panáka marillen šnapsu neboli meruňkovice! Prosit! :)



Hotel Anzengruber
Markt 115
5360 St. Wolfgang im Salzkammergut
tel:+4361382370
http://www.hotel-anzengruber.at/de/

Gasthof Franz Josef
Markt 185
5360 St. Wolfgang im Salzkammergut
tel:+4361382354
http://www.tiscover.com/at/unterkuenfte/gasthof-franz-josef

Fischergartl
Markt 79 
5360 St. Wolfgang im Salzkammergut
tel: +436645034733
http://wolfgangsee.salzkammergut.at/essen-und-trinken/oesterreich/gastronomie/102172/fischergartl.html







Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena