úterý 28. dubna 2015

Teriyaki losos se soba nudlemi


Milý deníčku..miluju asijské nudle na všechny způsoby. K japonským pohankovým soba nudlím (opravdu to nemá se soby nic společného) se skvěle hodí právě marinový losos v teriyaki omáčce. Až nudně klasické take - away jídlo. Maso je ale křehké, správně lepkavé a ožehlé, nasáklé chutí zázvoru a chilli, prostě dokonalá kombinace. Teriyaki omáčku můžu kdykoli. Ovšem jednou jsem se na její nákup vykašlala (ehm, zapomněla) a zjistila, že když si uděláte domácí marinádu, bude to o pár levelů výše. Vše cca do 45 minut po příchodu z práce - včetně marinování.


A jak na to...

Losos:
4 plátky lososa s kůží, očištěný od šupin
2 nasekané stroužky česneku
3 lžíce saké nebo mirinu (rýžová pálenka nebo rýžové vína - a nebo nejhůře kapka rýžové octa s trochou bílého vína)
4 lžíce světlé sójové omáčky
velká lžíce nastrouhaného zázvoru
2 lžíce hnědého cukru
sezamový olej

Smíchám všechno (kromě lososa) na marinádu, do které dám plátky lososa a zakryji foloií nebo alobale. Nechám v lednici marinovat asi půl hodiny, po 15 minutách lososa otočím. Mezitím si připravím nudle.

Nudle:
soba nudle
malá mrkev, nakrájená na nudličky
2 žampiony nebo hrst shiitake, na plátky
hrst výhonků (nejsou nutné)
pak choi nebo čínské zelí - větší hrst nakrájených kousků
3 jarní cibulky, nasekané
polovina nasekané chilli papričky
koriandrová semínka nebo čerstvý koriandr
2 limetky
sezamový olej
lžička sójové omáčky

Soba nudle uvařím podle návodu. Na kapce sezamového oleje jen zlehka opeču koriandrová semínka (pokud zvolím koriandr v listech, dávám ho až na konec) a postupně přidávám jarní cibulku, mrkev, klíčky, chilli, houby a zelí. Scedím nudle, prohodím ve velké míse se zeleninou a zaliji omáčkou, kterou si připravím ze lžičky sezamového oleje, šťávy z limetek a lžičky sójové omáčky. Prohodím s nudlemi a nechám pár minut odstát, jsou lepší vlažné. Mají tendenci se slepovat, spraví to kapka horké vody a promíchat.

Lososa vyjmu z marinády, dám na rozpálenou grilovací pánev s kapkou sezamového oleje kůží dolů a nechám opéci asi 5 minut. Otočím ho, zaliji zbytkem marinády a nechám dopéci asi tři minuty. Servíruji s nudlemi.

1 komentář:

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena