sobota 7. března 2015

Holandský řízek


Milý deníčku...holandský řízek neboli holanďan, stálice klasického českého jídelníčku, jídlo, kterému by se podivil každý Holanďan :) Hospodskou klasiku s eidamem třicítkou (nebo vděčný polotovar) však můžete přetvořit v domácích podmínkách na luxusní šťavnatý karbanátek, s voňavou petrželkou a máslovou bramborovou kaší. A bude chutnat nejen dospělým, ale i dětem. 



A jak na to... (na 6 holanďanů)

500g mletého vepřového masa (nejlépe si nechte namlet bůček)
250g ementálu nebo goudy
hrst strouhanky + strouhanka na obalení
nasekaná petrželka
2 vejce
sůl a pepř

Příprava je jednoduchá a mám pro ni dvě varianty, které střídám podle toho, kolik mám času.
Rychlá varianta: Nastrouhám sýr a smíchám ho se všemi ingrediencemi. Nechám tak hodinku a půl odležet v lednici.
Delší varianta dle mojí babičky, pro větší šťavnatost masa: Den předem si smíchám namleté maso s nastrouhaným sýrem. Zabalím do folie a nechám odležet do druhého dne. Potom smíchám se zbytkem ingrediencí.

Vytvaruji karbanátky velké asi jako 3/4 dlaně a obalím je ve strouhance. A nebo je můžete obalit v klasickém trojobalu, tedy mouka, rozšlehané vejce a strouhanka - obě varianty jsou skvělé. Smažím je na středním plameni, aby se dobře prodělaly. Podávám s citrónem a bramborovou kaší.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena