Milý deníčku...smažená rýže je taková klasika a) když nestíhám, b) z práce vyrážím pozdě, c) zbyla mi z nějakého předchozího jídla spousta rýže - zastavím se ještě pro čerstvý koriandr a výhonky, no a vím, že za pár minut budu mít na stole skvělou večeři a nenadřu se:) Taková hi-tech verze mého oblíbeného jídla z dětství- smažené rýže s vejci, ale tohle je přeci jen chuťově vyladěnější verze s osvěžením v podobě koriandru a řízností chilli papriček.
A jak na to...
rýže (větší polovina hrnku rýže v suchém stavu stačí cca pro hladovější 2 osoby)
2 mrkvevýhonky - druh dle chuti
1 cibule
ústřicová omáčka
světlá sójová omáčka
3 vejce
stroužek česneku
polovina chilli papričky (nemusí být, já se ale bez ní neobejdu)
sezamový olej
koriandr
Uvařím si rýži - množství dle počtu osob nebo hladu a nebo, pokud mi zbyla, lehce ji prohřeju. Nakrájím si zeleninu - česnek, mrkev na nudličky, cibuli.Vejce rozšlehám se třemi lžícemi světlé sójové omáčky. Ve woku nebo hluboké pánvi rozpálím sezamový olej a vejce do něj vyklopím - snažím se z nich zformovat omeletu. Jakmile je omeleta hotová, dám na talířek a přikryji alobalem. Ve woku (do kterého ještě případně přikápnu olej) poté opeču cibuli, přidám česnek, mrkev, nasekanou chilli papričku a nasypu rýži. Zakápnu lžící sójové a ústřicové omáčky. Vše opékám asi 5 minut. Poté přidám víceméně jen prohřát výhonky, nakrájím si omeletu na proužky a přihodím k rýži. Po pár minutách přidám opraný a natrhaný koriandr a můžu servírovat.
Moc dobrý recept, zakládám si ho! :)) Skills of Art
OdpovědětVymazat