sobota 17. ledna 2015

Zapečené hovězí


Milý deníčku...česká zimní kuchyně zažívá renesanci. Pryč jsou doby lednových diet (vždy mne fascinovalo, proč bych měla držet dietu v období, kdy neseženete pořádnou zeleninu?), všude kam se podíváte, je propagován návrat ke kořenům, zabíjačkám, přeštíkům, sádlu a škvarkům. Nemluvě o koblihách či božích milostech. Předpoklad, že všechna kila navíc pak stejně vypotíte v posilovně, je nepsaným pravidlem. Já nabízím alternativu - poctivé jídlo, které Vás zahřeje a přesto je v podstatě dietní. A jako příloha velká porce salátu. Recept na zapečené hovězí jsem objevila na mém oblíbeném foodblogu Bara en kaka till a naprosto si jej zamilovala. Rychlé, jednoduché, perfektní.





A jak na to...

Na maso:
cca 180g minutkového hovězího steaku (pro 2 osoby) -  čímž míním tence nakrájené plátky z hovězí kýty nebo vepřový minutkový steak, pokud neradi hovězí
3 lžíce sójové omáčky
1 lžíce telecí či hovězí demiglace (pokud nemáte, vynechejte a ničím nenahrazujte)
1 stroužek česneku
větší hrst menších žampionů
polovina pórku
1 paprika (na barvě nezáleží)
máslo, olej, sůl, pepř

Na omáčku:
250 ml šlehačky
špetka tymiánu
nastrouhaný sýr - např. gouda nebo čedar, asi 80 g
špetka pepře a soli

Nakrájím maso na velice, velice tenké plátky, dám do mísy s nasekaným česnekem a sójovou omáčkou, špetkou pepře a demiglace (pokud nemáte demiglace, přidejte jen špetku soli). Nechám v lednici marinovat a mezitím si nakrájím všechnu zeleninu a očištěné žampióny na plátky. Osmažím ji na trošce másla (nejdříve papriku, poté přidám pórek a nakonec žampióny), jen aby lehce změkla. Pokud se Vám zdá maso tužší, přidejte ho v této chvíli do zeleninové směsi a nechte opéci. Jinak postupuji tak, že navrstvím zeleninu, na ni maso a zaliji zbytkem marinády. Šlehačku promíchám s kořením, zaliji jí maso a zasypu nastrouhaným sýrem. Zapékám asi na 220 ° C asi 30 minut. Podávám se salátem, který připravím tak, že jakékoli omyté a natrhané salátové listy či polníček zaliji zálivkou připravenou ze dvou lžic olivového oleje, lžíce citrónové šťávy, malé lžičky medu a špetky soli.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena