Milý deníčku... linecké cukroví vzniklo z lineckého dortu, který milovala již císařovna Sissi. Je jemné, plné másla a pokud použijete domácí rybízovou marmeládu, je to jedno z nejlepších cukroví. Pro mne znamená hlavně sentimentální vzpomínky - prababička, modrá problikávají obrazovka, hrnek melty a neubývající hora cukroví...a proto sedím před televizí, na kolenou podnos s lineckým a slepuji a slepuji...
A jak na to...
na 50 ks
300g hladké mouky
200g másla
80g vanilkového moučkového cukru
2 žloutky
zrníčka z 1 vanilkového lusku
Žloutky, máslo, mouku cukr a vše ostatní zpracuji na hladké těsto, bude trochu tužší. zabalím ho do folie a nechám v lednici odpočinout, nejlépe přes den a noc. Poté si vždy kousek odkrojím a rozvaluji na tloušťku asi půl centimetru. U poloviny kusů pak vykrojím ozdobný střed. Peču na plechu s pečícím papírem asi 10 minut, na 180 °C. Nechám je den v chladu uležet a poté slepuji nejlépe rybízovou marmeládou.
Až mi to vehnalo slzy do očí. mamka
OdpovědětVymazat