čtvrtek 23. října 2014

Kuře na portském


Milý deníčku...kuře na portském je jedním z receptů, které se hodí jak na víkendový oběd, tak na skvělou večeři s přáteli. Jedná o klasický francouzský recept -  Poulet au porto, pocházející od americké guru francouzské kuchyně, Julie Child. Je to jeden z mých oblíbených receptů - smetanou a portským  prostě nemůžete nikdy nic zkazit. Nešlápnete také vedle, když si k němu dopřejete nějaké dobré víno, třeba sezóna beaujolais se již kvapem blíží. A navíc je to neskutečně snadný recept, k němuž se výborně hodí brambory dušené v másle, pommes sautées...


A jak na to...

Kuře:
kuřecí paličky
sůl, pepř
máslo
smetana
portské
žampiony
citrónová šťáva
jarní cibulka
kukuřičný škrob

Kuřecí paličky osolím a opepřím a upeču na 200 °C dokřupava s trochou másla. Dám do alobalu a nechám zabalené. Na másle zpěním nakrájenou jarní cibulku, přidám žampiony, zastříknu citronem a nechám dusit. Zaliji větším panákem portského. Nechám prohřát. Malou lžičku kukuřičného škrobu si rozmíchám ve smetaně. Do pánve naliji šťávu, kterou v alobalu pustilo kuře. Přidám smetanu a promíchám, nechám prohřát a poté, jakmile omáčka zhoustne, vrátím paličky zpět.

Dušené brambory:
brambory
máslo
sůl

Brambory si dobře oloupu - ale neomyji. Nakrájím na půlměsíčky. V pánvi rozpustím máslo, přidám brambory, asi 3 minuty opeču, osolím a zakryji pokličkou. Za občasného prohazování nechám dusit doměkka.


2 komentáře:

  1. Evi, nedá se nic dělat ale toto musím zkusit také, máte tu zajímavé recepty, v podstatě jednoduché ale o to víc vyniknou ingredience v nich obsažené, navíc vše velice lákavě nafoceno :). Zdena

    OdpovědětVymazat
  2. Moc vám děkuji! Ano, jednoduchost ve vaření je mé heslo, složitým receptem můžete i všechny chutě zabít..a nebaví mne vařit tak, že si musíte pořád dokola a dokola číst recept..

    OdpovědětVymazat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena