čtvrtek 30. října 2014

Bruxx - pivo, mušle a humři


Milý deníčku...belgickou restauraci Bruxx najdete na pražském Míráku. A hned po vstupu na Vás dýchne duch bruselských pivnic. Citlivě zrekonstruovaný interiér šumí ruchem a hlaholem a máte opravdu pocit, jako byste se přenesli o pár set kilometrů dále. Když nic, tak doporučuji návštěvu hlavně kvůli skvělému pivu. Na čepu jich mají několik (ve skvělé formě), přes obligátní Leffe, Hoegaarden či trapistické a pokud si opravdu nevyberete, nabídnou Vám lahvovou specialitu. Avšak nebuďte suchaři a nechte se zlákat na nějaké dobré ovocné. Například nejsilnější 8% třešňový Kasteel Rouge či výrazně broskvové Mort Subite.


Ovšem nedát si nic k jídlu by zde byla škoda. Do 2. listopadu navíc probíhá humří festival, který nabízí několik druhů humřích pokrmů, přes humří ravioly, humrový bisque po pošírovanou či v másle brasírovanou polovinu kanadského humra, humra Thermidor (tedy zapečeného s omáčkou) či frikasé z bretaňského humra. A poměr cena/výkon - hodně dobré. Nejvíce mne zlákala úprava pošírovaná, se slávkami na bílém víně, s bagetou a majonézou se sušenými rajčaty. Jedním slovem - dokonalé. A tohle slovo opravdu nepoužívám často. Maso bylo jemné, dobře udělané, dánské slávky delikátní. A musím říci že byly lepší než v Les Moules, konkurenčním belgickém podniku, kam jsem na ně vždy chodila. Byly velké, masité, skvěle připravené a ten vývar, kdybych neměla dobré vychování, tak bych ho vypila, tak byl dobrý.



Bruxx tedy doporučuji nejen na humra, mušle (a nejen slávky, ale i zaděnky a nožovky) zde mají skvělé a čerstvé a v nejbližší době se chystám i na šneky a ústřice (aneb ústřicová sezóna je již tu). Mimochodem, hranolky smažené v loji vypadaly taky lákavě! Co mne hodně překvapilo, na Prahu naprosto vynikající obsluha. Profesionální, lehce žoviální, vše krásně vysvětlí, vycítí jak k Vám přistoupit, prostě velký palec nahoru. A pokud potřebujete po jídle něco sladkého, tady si rozhodně užijete. Dorty od šéfcukráře Lukáše Skály vypadaly hodně dobře, na belgické vafle jsem však moc pozitivních reakcí nečetla a tak jsem zvolila specialitu podniku, čokoládový lanýž. Belgická čokoláda, lanýžový olej, nastrouhaný perník, ostružiny a brusinkový sorbet. Musím dodat něco více? A mimochodem, sorbet ve skvělé teplotě.
 
 
Celkový dojem? Překvapilo mne to. Hodně. V Bruxx prostě vědí jak se má foodbyznys dělat. Moje návštěva tak nebyla rozhodně poslední. A slovy největšího světového gurmána, Homera Simpsona:Humříku, kdyby jsi tu byl s námi, taky by sis pochutnal...víc másla!“
 
 
Bruxx
Náměstí Míru 9
Praha 2
tel: +420 224 250 404
 
 

1 komentář:

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena