neděle 24. srpna 2014

Borůvkové tartaletky

 
Milý deníčku...léto je prostě fuč. Není to jen tím chladným počasím, ale ve vzduchu už prostě cítím podzim. Tím pádem si o to víc užívám poslední plody pozdního léta. Obdivuji všechny, které baví chodit po lesa a sbírat cokoli, já na to nikdy neměla tu správnou trpělivost, když někam jdu, tak jedině rychle a svižně:) Tudíž moc děkuji všem dobrým duším, co nás zásobují podobnými poklady:) Borůvkové tartaletky jsou skvělé, pokud těch fialových bobulí nemáte moc a pokud ano, jen prostě navýšíte suroviny a máte skvělý křehký koláč k odpolední kávě. Díky tvarohovému krému jsou lehké a sladkost drobenky skvěle doplňuje šťavnatost borůvek. A pokud jde o tartaletky, vždy máte lepší pocit, když máte celý koláč jen a jen pro sebe: -) 
 


Na pâte sucrée na 9 tartaletek/1 koláč:
150g hladké mouky
špetka soli
3 lžíce moučkového cukru
2 žloutky
5 lžic studené vody
120g studeného másla

Máslo, mouku, sůl a zpracuji prsty na drobenku, přidám žloutky a asi 5 lžic studené vody, prohnětu, spojím do pevného těsta a udělám z něj kouli. Tu zabalím do folie a nechám nejméně půl hodiny v ledničce chladit.
 
Tvarohová náplň:
1 uvařený, trochu hustší vanilkový pudink, vychladlý
3/4 kostky tvarohu
2 lžíce zakysané smetany
1 větší žloutek
zrníčka z vanilkového lusku/vanilkové aroma
40 g cukru
 
Vše smíchám na hladký krém.
 
borůvky
cukr, hrubá mouka, máslo
 
Formy na tartaletky/ koláč vymažu máslem a vysypu hrubou moukou či krupicí.  Rozválím těsto a vyložím jimi formy. Opatrně na něj naliji tvarohovou hmotu, posypu borůvkami a opatrně drobenkou, kterou si připravím z másla/ hrubé mouky a cukru. Peču asi na 180 °C dozlatova. Nebojte se že bude náplň příliš tekutá, jakmile vychladnou, ztuhne a bude nadýchaná.

3 komentáře:

  1. Vypadají nádherně! Dělala jsem ostružinové a ty byly taky na jedničku :) Hezký večer, skills-of-art.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty Vaše vypadají skvěle! Také hezký večer přeji

      Vymazat
  2. Jupííííííííííííí, to vypadá báječně, mňam, mňam

    OdpovědětVymazat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena