úterý 29. července 2014

Salát Niçoise


Milý deníčku...i když je již dovolená za Vámi, léto je stále v plném proudu a taky v plném vedru. Po ránu si myslíte, že se ochladí a ona ta facka horka dříve či později přijde. Avšak nezoufejte. Zkuste si vyrobit lehký salát, který dle mého přežijí i zástupci "silnějšího" pohlaví a nebudou mít pocit, že se z nich stávají králíci. A když nic jiného, tak si můžete představovat slunné prostředí Azurového pobřeží, odpočinek na jachtě či na bělostné pláži, opálené číšníky (pánové tedy spíše spoře oděné slečny) s drinky a podobné nesmysly. Vždyť už sám název k tomu vybízí! Salát Niçoise (čti nyˈsuáz) pochází právě z prostředí francouzské Riviéry a základem je dobrá zálivka, v tomto případě vinaigrette, která všechnu zeleninu lákavě obalí, propojí chutě a dodá obyčejnému salátu tu pravou jiskru. Jako vždy zjednodušuji, tudíž nemíchám moc chutí dohromady, ale přesto si troufám říci, že můj salát Niçoise je naprostá pecka!



A jak na to...

Salát:
zelené fazolky
nové brambory
malá rajčata
hlávkový, baby salát či mix salátů
2 plechovky tuňáka
3 natvrdo uvařená vejce
dvě hrsti černých oliv

Zálivka vinaigrette:

3 lžíce hořčice (já použila medovou dijonskou v kombinaci s ostrou anglickou, ale dijonská postačí)
8 lžic dobrého olivového oleje
2 lžíce vinného octa nebo bílého vína
špetka soli a pepře
- vše vymíchám na hladkou emulzi

Fazolky lehce povařím v osolené vodě a pak zchladím v ledové vodě, aby si zachovaly barvu. Nové brambory uvařím ve slupce v osolené vodě. Jakmile jsou hotové, ještě horké je nakrájím na plátky a promíchám s menší částí zálivky. Jde o to, aby pustily škrob a obalily se všemi chutěmi. Postupně do mísy přidávám všechny ingredience, natrhám salát, fazolky, tuňáka, rajčata, Promíchám se zbytkem zálivky. Nakonec přidám nakrájená vejce a olivy. Vše ještě promíchám, jen zlehka a věřte mi, že salát je nejlepší ještě vlažný.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2014 Všechna práva vyhrazena