neděle 20. července 2014

Kuře Marengo


Milý deníčku...jestliže trávíte letošní vedra jako já ve městě, upřímně s Vámi soucítím. Pokud však disponujete zelenou oázou v podobě chalupy či chaty, mám recept přímo pro Vás. Pro nás co trpí ve městě je to pak příjemná pozdní večeře:-) Kuře Marengo všichni známe coby otřepanou historku o Napoleonovi a jeho polním kuchařovi Dunanovi. Po bitvě u Marenga v Itálii (1800) měl Napoleon hlad. Kdo by se tomu taky divil, že. Jenže zrada - vojáci s proviantem zůstali daleko za zbytkem armády a kuchař neměl suroviny. Tak sehnali (ukradli) co se kde dalo a Dunan svému veliteli připravil lahůdku sestávající se z kuřete, vína, oliv, rajčat, raků a vajec. Nu a Napoleon se rozhodl Marengo konzumovat po každém vítězství. O pár let později to byla už jen hodně smutná vzpomínka...Každopádně, kalorická bomba v podobě vajec, kuřete a pečiva mi přijde opravdu zvrhlá, raky u nás už taky neseženete (i do takového Švédska se na každoroční srpnové račí slavnosti, kräftskiva, musí dovážet), takže se spíše inspiruji verzí otce všech gurmánů, Auguste Escoffiera, který jej notně upravil. A na rozdíl od bláznů, co trvají na nutném použití všech předepsaných surovin, já Marengo zjednodušuji, krevety místo raků ani nepoužívám a přesto je to skvělé.


A jak na to...
 
kousky vykostěného kuřete
5 uzrálých rajčat, nakrájené
rajčatová pasta, lžíce
1 cibule či jarní cibulka
5 větších žampionů
2 stroužky česneku
černé olivy, asi dvě hrsti
koňak či brandy
deci bílého vína, stylově pinot grigio nebo rulandské (burgunda) šedé
olivový olej
sůl, pepř, lžička cukru
hladká mouka
petrželka (není nutná)
pečivo
 
Kuře osolím, opepřím a lehce obalím v hladké mouce. Na pánvi rozpálím olivový olej, kuře opeču do zlatohněda a dám na talíř, uchovám v teple třeba pod alobalem. Nasekám najemno cibuli a zpěním na pánvi po kuřeti. Přidám nasekaný česnek a žampiony nakrájené na plátky. Opeču a do pánve vrátím kuřecí kousky. Přidám rajčatovou pastu, lehce nechám opéci, nasypu olivy, zastříknu koňakem či brandy, zaliji vínem a přidám nakrájená rajčata i se šťávou. Osolím a opepřím, přidám cukr (pamatujte si, že kde jsou rajčata, musí být i cukr). Nechám cca 40 minut dusit. Nakonec můžu posypat nasekanou petrželkou. Pečivo nakrájím na kousky, zastříknu olivovým olejem a buď ogriluji, opeču v troubě či na pánvi usmažím (no dobře, potřebujete 2 pánve :-)
 

3 komentáře:

  1. Dneska jsem se konečně dostala k tomu, aby recept uvařila. Výborné, kombinace kuřete, rajčat a černých oliv je dokonalá :)

    OdpovědětVymazat
  2. Opět recept podle mého gusta, navíc se moc hezky čte Vaše povídání k receptům

    OdpovědětVymazat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena