středa 16. dubna 2014

Velikonoční muffiny


Milý deníčku...jestliže se nechcete o Velikonocích pouštět do žádných složitostí, upečte si prostě muffiny. A to ne jen tak ledajaké! Tyto velikonoční muffiny jsou inspirovány britským simnel cake, dortem, které patří do klasické anglické rodiny ovocných dortů, je proložený marcipánem, peče se o Velikonocích (podrobněji) a neskutečně dobrý. Název simnel odkazuje na latinské similia, neboli dobrá mouka, což by celkem sedělo, protože tahle „mouka“ je vylepšená o tolik dobrých přísad, že už lepší snad být nemůže :-) Nu a pokud bychom chtěli i nějakou liturgickou tradici, marcipánové kuličky uvnitř muffinů symbolizují 12 apoštolů. Tedy vlastně - upečte 12 muffinů, ale marcipánovou kuličku dejte jen do 11. Proč? No Jidáš přeci zradil...



A jak na to...(na 12 muffinů)


sáček směsi kandovaného ovoce a čokoláda (třeba Billa - Baby směs)
250g mouky
nastrouhaná kůra z pomeranče
šťáva z jedné poloviny pomeranče
60g rozehřátého másla 
100g hnědého cukru
2 vejce
lžička prášku do pečiva
koření - zázvor, hřebíček, skořice, kardamon, v nouzi směs na perníky
5 lžic mléka
kapka vanilkové esence
balíček marcipánu (200g)

Vše mimo marcipán smíchám dohromady a prošlehám, stačí vařečkou či vidličkou, tak aby bylo těsto vláčné a tekutějšího rázu, případně přidám mléko. Z marcipánu si vytvořím 11 kuliček. Formičky na muffiny naplním vždy do poloviny těstem, dám do nich kuličku a zase přikryji těstem, aby kulička nebyla vidět. Peču ve vyhřáté troubě na 180 °C  dozlatova.
Štáva z druhé poloviny pomeranče 
moučkový cukr
Štávu a cukr smíchám tak, aby mi vznikla hustší poleva a touto polevou muffiny po upečení a vychladnutí zdobím, případně i marcipánovými vajíčky.


1 komentář:

  1. Ochutnala jsem a jsou opravdu výborné, vydrží vláčné i pět dnů.mamka

    OdpovědětVymazat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena