pondělí 14. dubna 2014

Torta pasqualina


Milý deníčku...torta pasqualina neboli velikonoční dort, je neoddělitelnou součástí italských Velikonoc. Tradičně se pekl z 33 vrstev těsta (Kristova léta) a jako náplň bylo použito 12 vajec (12 apoštolů, překvapivě). Pochází z Ligurie, ale je rozšířený po celé Itálii. Já si jej trochu zjednodušila, používám vrstvy tři a vajec také méně, ale rozhodně to není na škodu. Na nápad, vydat se právě italskou cestou, mne přivedla kamarádka Verunka, která Itálii prostě zbožňuje. A kde jinde se slaví Velikonoce tak intenzivně než v Itálii? Tudíž si myslím, že by tento dort mohl být ten pravý (a to nejen pro ty, kteří třeba do Itálie na Velikonoce zamíří!). Upečte si ho na Zelený čtvrtek, splníte tak pravidlo zelené potraviny a navíc Vám tahle barevná nádhera dokonale zvedne náladu ( a to i v tomto "skvělém" počasí) ! Buona pasqua amici!


A jak na to...

Těsto:
400g polohrubé mouky
asi čtvrt deci olivového oleje
asi 100 ml studené vody
lžička soli

Vše smíchám dohromady, uhnětu těsto, rozdělím na tři díly, každý zabalím do potravinářské folie a dám na hodinu do lednice.

Náplň 1:
500g špenát (listový či mražený listový, dle velikosti formy)

česnek

Špenát spařím a promíchám s pár stroužky česneku, ochutím solí a pepřem.

Náplň 2:
ricotta (kelímek)
4 lžíce parmazánu
2 syrová vejce
sůl a pepř

Vše promíchám dohromady a ochutím.

3 - 5 syrových vajec na ozdobu

Vyválím dvě tenké placky z dvou bochánků těsta, pokladu na sebe do vymaštěné a vysypané formy, přidáme první náplň. Poté přidám druhou náplň a uhladím. Lžící vyhloubím důlky, do nich rozklepnu vejce ( množství dle chuti). Vše přiklopím posledním vyváleným plátem těsta a opatrně propíchám vidličkou, abych vejce nepoškodila. Dám do vyhřáté trouby a peču na 180 °C asi 50 minut dozlatova.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena