Milý deníčku...princeznin dort, neboli po švédsku
Prinsesstårta je jeden z nejznámějších švédských dezertů. Švédové jej pečou prakticky pořád, pokud chcete nějaký skvělý dort ke svatbě, ke křtinám, nebo jen tak, zvolíte p
rinsesstårtu. Pochází od "učitelky vaření", spisovatelky Jenny Åkerström, která tuto
grön tårtu (zelený dort) naučila všechny své tři svěřenkyně, švédské královské princezny, ze kterých se později staly královny dánská, norská a také belgická. Aneb není nad výhodný sňatek (což by jistě tehdejšího Napoleonova maršála Jeana - Baptista Bernadotte ani ve snu nenapadlo, že jeho vlastní krev bude prakticky vládnout Evropě). No ale zpět k dortu. Jenny Åkerström později dort ve své knize přejmenovala na Princeznin dort a já si říkám, co jiného se hodí pro foodbloggerku k narozeninám? :-)
Prinsesstårtu můžete upéci v jemnější verzi, v růžové či bleděmodré, ozdobit marcipánovou růží, já však volím sofistikovanější, originální verzi, jak jinak než s lehce ujetou korunkou :-)
A jak na to...
Na formu cca 12 - 15 cm
Korpus:
2 vejce
40g cukru krystal
35g polohrubé mouky
35g škrobu
lžička prášku do pečiva
špetka soli
Z bílků vyšlehám sníh, pomalu zašlehám cukr. Poté opatrně přišlehávám žloutky, mouku se škrobem a práškem do pečiva, špetku soli. Vyliji do vymazané a vysypané formy a peču asi půl hodiny na 170 C. Nechám vychladnout, poté prokrojím a pomažu marmeládou - nejlépe malinovou. Poté namažu krém.
Krém:
tvaroh
cukr moučka
trocha mléka
vanilková esence - kapka
trocha citronové šťávy
Vše vyšlehám dohromady na krém, nechám vychladit. Tradiční verze pracuje s klasickým vanilkovým krémem z másla, doporučuji zkusit, já jej však nerada.
šlehačka
ztužovač šlehačky
marcipán
Jakmile je vše namazané, přiklopím půlku korpusu, pomažu vyšlehanou šlehačkou se ztužovačem a přiklopím vyváleným marcipánem. Chce to válet opatrně, nejlépe na potravinové folii a posypávat moučkovým cukrem, aby se marcipán nepřichytil na váleček. Poté přenesu na válečku na dort a uhladím, přebytečné kousky odkrojím. Nechám vychladit. Doporučuji koupit si již barevný marcipán, nebo si jej vytvořit a obarvit potravinářskými barvami. Posypu moučkovým cukrem.
Dobrý den,
OdpovědětVymazatchápu, že asi dostáváte spousty nabídek, ale podařilo se nám dohodnout s partnerem našeho projektu Aperol Spritz FOOD BLOG ROKU zajímavou soutěž o spolupráci v hodnotě 50.000 Kč, které se může zúčastnit každý český food bloger.
Dovoluji si Vás proto informovat o soutěži "Aperitivo Moment" o food blogerskou spolupráci s APEROL Spritz, Crodino, CINZANO a CAMPARI.
Pravidla soutěže:
1. Vytvořte a publikujte příspěvek na svém blogu na téma "Aperitivo Moment". Jeho typickou součástí je finger food a sklenka aperitivu. Nejtypičtějším je Aperol Spritz. Součástí příspěvku musí být fotografie vytvořeného finger food a drink na bázi Aperol, Campari, Crodino nebo Cinzano.
2. Pošlete internetový odkaz na svůj příspěvek na e-mail foodblogroku@gmail.com.
Uzávěrka soutěže je 22. dubna 2014.
Vyhlášení vítěze proběhne na večírku 6. května 2014 v Tančící kuchyni, kam budou Ti nejlepší pozváni.
Více informací o soutěži naleznete zde: http://www.foodblogroku.cz/p/soutez_11.html
Věřím, že Vás soutěž zaujme a že se rádi zúčastníte.
Hezký den
Lukáš Beránek
Aperol Spritz FOOD BLOG ROKU
e-mail: foodblogroku@gmail.com
www.foodblogroku.cz
www.facebook.com/foodblogroku