úterý 1. dubna 2014

Princeznin dort

 
Milý deníčku...princeznin dort, neboli po švédsku Prinsesstårta je jeden z nejznámějších švédských dezertů. Švédové jej pečou prakticky pořád, pokud chcete nějaký skvělý dort ke svatbě, ke křtinám, nebo jen tak, zvolíte prinsesstårtu. Pochází od "učitelky vaření", spisovatelky Jenny Åkerström, která tuto grön tårtu (zelený dort) naučila všechny své tři svěřenkyně, švédské královské princezny, ze kterých se později staly královny dánská, norská a také belgická. Aneb není nad výhodný sňatek (což by jistě tehdejšího Napoleonova maršála Jeana - Baptista Bernadotte ani ve snu nenapadlo, že  jeho vlastní krev bude prakticky vládnout Evropě). No ale zpět k dortu. Jenny Åkerström později dort ve své knize přejmenovala na Princeznin dort a já si říkám, co jiného se hodí pro foodbloggerku  k narozeninám? :-) Prinsesstårtu můžete upéci v jemnější verzi, v růžové či bleděmodré, ozdobit marcipánovou růží, já však volím sofistikovanější, originální verzi, jak jinak než s lehce ujetou korunkou :-)




A jak na to...
 
Na formu cca 12 - 15 cm

Korpus:
2 vejce
40g cukru krystal
35g polohrubé mouky
35g škrobu
lžička prášku do pečiva
špetka soli

Z bílků vyšlehám sníh, pomalu zašlehám cukr. Poté opatrně přišlehávám žloutky, mouku se škrobem a práškem do pečiva, špetku soli. Vyliji do vymazané a vysypané formy a peču asi půl hodiny na 170 C. Nechám vychladnout, poté prokrojím a pomažu marmeládou - nejlépe malinovou. Poté namažu krém.

Krém:
tvaroh
cukr moučka
trocha mléka
vanilková esence - kapka
trocha citronové šťávy

Vše vyšlehám dohromady na krém, nechám vychladit. Tradiční verze pracuje s klasickým vanilkovým krémem z másla, doporučuji zkusit, já jej však nerada.
 
šlehačka
ztužovač šlehačky
marcipán

Jakmile je vše namazané, přiklopím půlku korpusu, pomažu vyšlehanou šlehačkou se ztužovačem a přiklopím vyváleným marcipánem. Chce to válet opatrně, nejlépe na potravinové folii a posypávat moučkovým cukrem, aby se marcipán nepřichytil na váleček. Poté přenesu na válečku na dort a uhladím, přebytečné kousky odkrojím. Nechám vychladit. Doporučuji koupit si již barevný marcipán, nebo si jej vytvořit a obarvit potravinářskými barvami. Posypu moučkovým cukrem.

1 komentář:

  1. Dobrý den,

    chápu, že asi dostáváte spousty nabídek, ale podařilo se nám dohodnout s partnerem našeho projektu Aperol Spritz FOOD BLOG ROKU zajímavou soutěž o spolupráci v hodnotě 50.000 Kč, které se může zúčastnit každý český food bloger.

    Dovoluji si Vás proto informovat o soutěži "Aperitivo Moment" o food blogerskou spolupráci s APEROL Spritz, Crodino, CINZANO a CAMPARI.


    Pravidla soutěže:

    1. Vytvořte a publikujte příspěvek na svém blogu na téma "Aperitivo Moment". Jeho typickou součástí je finger food a sklenka aperitivu. Nejtypičtějším je Aperol Spritz. Součástí příspěvku musí být fotografie vytvořeného finger food a drink na bázi Aperol, Campari, Crodino nebo Cinzano.

    2. Pošlete internetový odkaz na svůj příspěvek na e-mail foodblogroku@gmail.com.

    Uzávěrka soutěže je 22. dubna 2014.

    Vyhlášení vítěze proběhne na večírku 6. května 2014 v Tančící kuchyni, kam budou Ti nejlepší pozváni.
    Více informací o soutěži naleznete zde: http://www.foodblogroku.cz/p/soutez_11.html

    Věřím, že Vás soutěž zaujme a že se rádi zúčastníte.

    Hezký den



    Lukáš Beránek
    Aperol Spritz FOOD BLOG ROKU
    e-mail: foodblogroku@gmail.com

    www.foodblogroku.cz
    www.facebook.com/foodblogroku

    OdpovědětVymazat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena