sobota 12. dubna 2014

Přes Hamburg na Helgoland

 
Milý deníčku...Hamburg, přístavní město na severu Německa mne vždy lákalo, už od dob sledování Cirkusu Humberto. Z Prahy se tam dostanete i vlakem, pokud vyrazíte už ráno, odpoledne se už můžete toulat ulicemi. Když jsem před lety jezdila do školy, tak jsem si říkávala, jak by to bylo super, jet až na konečnou, tedy do Hamburku na Altonu. A pokud tedy v Hamburku na Altoně z vlaku vystoupíte, dostanete se přímo k přístavišti, na proslulý Fischmarkt a můžete pokračovat dále. Do přístavní čtvrti St. Pauli, dříve vyhlášené čtvrti červených luceren a místa, kde hráli Beatles, toulat se mezi přístavními domy ve čtvrti Hafencity, relaxovat na březích Alsteru (tady prchal před pronásledovateli 007) a nebo si jen užít německý ordnung a výbornou gastronomii. Podle hodnocení Michelina Hamburg disponuje nejen dvěma dvojhvězdami, čímž se staví třeba na úroveň Londýnu, ale i nespočetným množství BIBů. Jasně, na skvělou gastronomii nemusíte mít ani jedno hodnocení (a nebo ho máte a je to přesto hrůza:-), ale podnik, který vám hodlám v Hamburku představit, BIBa má a je velice příjemný. Restauraci Brook najdete právě mezi Hafencity a Alstadtem, trochu mimo turistické trasy, ale stojí za to si sem zajít. Je to příjemný neo-bistro styl, moderní a neokázalý. A nejvíc sympatické je, že 6-chodové degustační menu si můžete dát za 35 euro. Menu není nijak přeplácené, sice se najdou slabší chody a ty lepší, ale přesto je příjemné a sestavené hodně sezónně. Mají tu skvělé domácí pečivo - s bylinkovým máslem, mořskou solí s sklenkou crémantu nemůžete večer lépe zahájit. Jako první chod jsme ochutnali lososový tartar. Dostanete jej dnes už všude, ale byl dobře provedený. Polévky v Brook taky opravdu umí, důkazem byla skvělá krémová chřestová polévka. Rybí chod, výborná pražma, byla dobře připravená, zvláštní kombinace okurky, brambor a pomeranče v pyré sice nezvyklá, ale velice osvěžující.
 
Další byla záležitost veskrze severoněmecká - Labskaus. Tohle jídlo bylo oblíbeno námořníky a proto se s ním setkáte v mnoha severoněmeckých oblastech, nejen velkých přístavech. Je to vlastně taková zvláštní hmota podobná tataráku, ovšem připravuje se z mletého nasoleného hovězího, červené řepy, brambor, cibule a servíruje se s nakládanými okurkami, smaženým vejcem a naloženými rybami. V Brooku jej dostanete v mini verzi, s křepelčím vejcem, na plátku okurky a ryby.( Pro ilustraci tohoto jídla přikládám foto Labskaus ne z Brooku ale z Rujány.)
 
 
Masový chod, výborné křehké telecí, bylo dokladem dobře provedeného kuchařského řemesla, silná demi-glace, chřest z lokálních zdrojů a špenát nepřebili chuť masa, takže jste měli, pocit, že krájíte do másla, tak bylo jemné.
 
 
Mezi hlavními chody navíc dostanete citrusovou pěnu na pročištění chuti. Nejdřív máte pocit, že Vám v ústech právě explodoval citron, ale v puse máte prakticky jen našlehaný vzduch. Tohle Vás prostě nakopne a ještě Vám to zvýší chuť. Dezert klasický, tvarohová palačinka s meruňkovou pěnou, nic světoborného, ale hodně dobré. V Brook také ochutnáte skvělá německá vína.
 
 
Po 6 chodech v Brooku budete mít asi dost, takže doporučuji procházku. Pokud ne, na každém rohu se v Hamburku můžete případně dorazit poctivým a nefalšovaným currywurstem:-)
 
 
Z Hamburku si také nezapomeňte udělat výlet katamaránem (či v letních měsících tzv. lázeňskou lodí) na ostrov Helgoland a jeho přilehlý ostrůvek Düne (na který se pohodlně dostanete z Helgolandu člunem). Z Hamburku tam budete asi za 4 hodiny. Nebo letět přímo na Düne, kde je vybudováno malé letiště. Oba ostrovy jsou  dokonalou oázou klidu. Nesmíte zde jezdit autem a ani na kole, prostě ideál. Jen pitná voda tu je drahá, mají totiž vlastní zařízení na filtraci pitné vody z moře. Také zde najdete spoustu duty free shopů (sice Schengen, ale mimo DPH), nemocnici, hotely, restaurace a také vědecké instituce - Biologický a Ornitologický institut. Mám v plánu se tam na důchod odstěhovat (senioři navíc tvoří převážnou část stálého obyvatelstva). Historickou zajímavostí Helgolandu je to, že dříve patřil Dánsku, poté Velké Británii a ta jej v roce 1890 dala Německu, výměnou za Zanzibar. No nevím, kdo z téhle výměny více vytěžil :-)
 
 
Oba ostrovy jsou chráněnou oblastí. Na ostrůvku Düne najdete jak naprosto úžasné pláže, tak věc, kterou jen tak nezažijete. A tou je kolonie tuleňů, která se na severní části ostrova vyvaluje na plážích a nevyruší ji ani to, když se k nim na tři metry přiblížíte. Mláďata zde skotačí, tlustí otcové rodin se líně převalují, anebo se odsunou do moře. Hodně se jim tu zalíbilo, velikost této kolonie se odhaduje již na 90 dospělých jedinců. Je to takový ráj na zemi.
 
 
Co se jídla týká, na Helgolandu si kdekoli dejte čerstvé ryby. Výborný je třeba místní losos, kterého si můžete dát jak v pošírované podobě, pousmějete se nad zvolenou oblohou,
 
 
nebo losos pečený, doplněný holandskou omáčkou a solenými vařenými bramborami.
 
 
 
Udělejte si třeba o blížících se svátcích do severního Německa výlet a věřte mi, nebudete zklamaní.
 
Brook
Bei den Muhren 91
20457 Hamburg
Tel: 04037503128
 
 
 
 

2 komentáře:

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena