sobota 5. dubna 2014

Losos s černou čočkou a sauce Suprême


Milý deníčku...ryb se v Čechách jí strašně málo a je to velká škoda. Naštěstí jsme si všichni oblíbili lososa, takže jej už dostanete skoro všude. A černá čočka Beluga (ne kaviár:-) je zase skvělá a efektní příloha když nemáte moc času, neboť je rychle připravená a dostane Vás svojí oříškovou chutí. Základem omáčky je vlastně klasické velouté, bílá krémová omáčka připravená z vývaru, stavební kámen celé (nejen) francouzské kuchyně. A pokud přidáte do velouté kapku smetany na závěr, vznikne Vám právě sauce Suprême . Pokud Vám zbylo trochu dobrého vývaru, směle se do ní pusťte a pokud ne, udělejte si klidně klasickou Beurre blanc. Tohle jídlo jsem vykouzlila na večeři pro dva po jednom zvlášť hektickém dni, otevřela k tomu láhev dobrého ryzlinku, a svět se zdál hned lepší. Tak si ho zlepšete též!



A jak na to...
 
Losos:
filety lososa
máslo, olivový olej
sůl a pepř
 
Lososa omyji, osuším, osolím a opepřím. Na pánvi si rozpustím trochu másla s kapkou olivového oleje, lososa kůží dolů opeču a dám péci do trouby, asi na 5 - 8 minut, mezitím obrátím.
 
Čočka:
černá čočka Beluga (seženete např. v DM drogerii)
česnek
balzamikový krém
kapka olivového oleje
 
Čočku zaliji vodou a uvařím, stačí pár minut. Na pánvi si opeču pár nakrájených stroužků česneku, přidám čočku, zakapu balzamikovým krémem (na hedvábnou konzistenci), osolím a opepřím.
 
sauce Suprême:
máslo
hladká mouka
rybí nebo slepičí vývar (ne kostka, to bude hodně hnusné)
kapka šlehačky
 
Na sauce Suprême si zpěním máslo, nasypu na něj mouku, míchám až vzniknou hrudky - jakoby tužší jíška (francouzsky a odborně se tomuto stavu říká roux) a poté pomalu přilévám vývar a pořád míchám, až mi vznikne hustý krém.  Na závěr přidám do hladkého krému kapku šlehačky.
 
Pyré z brambor a mrkve:
Oloupané brambory a mrkev nakrájím a dám vařit a poté již postupuji jako u klasické bramborové kaše - rozšťouchat či rozmixovat s horkým mlékem a máslem na pyré, osolit, opeřit.


1 komentář:

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena