středa 12. března 2014

Trubičky nebo Kremrole?


Milý deníčku...příjemná inspirace na víkend, proč si neupéct domácí trubičky? A když už se do toho pustíte, nekupujte listové těsto, ale zkuste své domácí, octové. Musím se přiznat, mým favoritem trubičky zrovna nebudou, je s nimi přeci jen trochu práce (nic jiného než pot a slzy nečekejte :-), ale ten pocit, když člověk vidí tu nadýchanou nádheru, to je prostě skvělé zadostiučinění. Kam se hrabou makronky či cake pops...Upečte trubičky, nebudete sice tak cool a stylish (omg!), ale tohle je ta vrcholná meta. Jsou tak příjemné, domácké a přesto dokonalé. Recept je tradičně od babičky, pamatuji si, jak trubičky pekla, když jsem byla malá a já si říkala, tohle fakt nikdy v životě nedokážu (no, né že bych tehdy po tom toužila:-) Hm, člověk stárne a najednou dokáže vše :-) A proč trubičky a ne kremrole? Protože su z Moravy :-)



A jak na to...

Na těsto:
250g másla
300g hl. mouky
sůl
1 žloutek
7 větších lžic vlažné vody
1 lžíce octa

vejce na potírání

Čtvrtinu mouky s máslem zpracuji v tuhý bochánek, zabalím do potravinářské folie, a dám odležet do lednice. Poté zpracuji další bochánek - tzn. dám si na vál zbytek mouky se špetkou soli, smíchám žloutek, vodu a ocet v hrnečku, do mouky udělám důlek a do něj naliji tekutou směs a pomalu zapracovávám do těsta. Jakmile vypracuji tuhý bochánek (budete nadávat, bude se to lepit, ale stojí to fakt za to). Zabalím ho do potravinářské folie a dám do lednice. Asi po hodince těsto rozválím na čtverec, na něj dám máslové těsto a zabalím do psaníčka (rohy se nesmí překrývat) a rozválím na obdélník. Ten složím na 3x po délce i šířce. Nechám odpočinout tak dvě hodiny a opět převálím a zabalím. Opakuji ještě asi dvakrát, nejlépe tedy nechat odpočinout do rána druhého dne. Potom rozdělím na tři díly, ty rozválím na obdélníky a odkrajuji z nich pásky široké asi 1,5 cm a motám na železa na trubičky. Těsto je dost mastné, takže se nemusí nijak mastit či sypat. Jsou tu dvě Pozor: 1. Trouba musí být hodně dobře vyhřátá (250°C) a 2. plech musíte před použitím opláchnout studenou vodou. Namotané trubičku potírám na povrchu (ne boky) rozšlehaným vejcem a peču, troubu stáhnu na 150 °C. Troubu neotvírejte, jinak se dobře nenafouknou.

Náplň:
3 bílky
210g cukru krupice

Do mísy nad parní lázeň dám bílky a cukr a šlehám, dokud se z bílků nestane hustý krém, kterým pak plním trubičky.

2 komentáře:

  1. hm, to vypadá skvěle! už se na trubičky dlouho chystám, tak třeba podle tvého receptu :-) Na kolik kousků to množství asi je? U několika receptů jsem viděla třeba 80 ks..a mládí u toho vážně strávit nehodlám :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Vyšlo mi to přesně na 20 kousků, ale měla jsem větší a silnější železa na trubičky... u menších hádám tak kolem 35 - 40:-)...ale taky záleží na tom, na jak silný plát člověk těsto vyválí..

      Vymazat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena