neděle 30. března 2014

Když na snídani...tak do Louvre?


Milý deníčku...s touhle minirecenzí trošku bojuji. Na jednu stranu na Café Louvre nedám dopustit, je to stále má nejoblíbenější pražská kavárna, na druhou stranu se tady začíná tvořit něco, kvůli čemu jsem přestala chodit do Slavie. A to se mi fakt nelíbí. To něco je naprosto otřesná obsluha. A nejhorší je, pokud jste usazeni v nekuřácké části. Nevím opravdu čím to je, ale v této části se mi poslední dobou obsluha zdá, i když se tváříc profesionálně - otrávenější, naštvanější a jednoduše drzá. Že by jim chyběl denní příděl nikotinových výparů? Pevně doufám, že to je jen přechodná záležitost, že to není (jak trefně podotkl kolega) pozůstatek stylu RaJ (který se v Čechách stále ještě drží, avšak Louvre ho fyzicky ani nezažilo) a že Café Louvre zůstane nadále tím příjemným místem, kam si domlouvám všechny možné schůzky, setkání s kamarády etc. Kavárna funguje již od roku 1902, její sláva byla přerušena pouze komunistickou érou a zažila návštěvy Karla Čapka, Franze Kafky (to se v Praze musí uvádět) či Alberta Einsteina. Kromě snídaně tu jsou minimálně tři vynikající věci, proč tam zajít: horká čokoláda, dorty (sachr, velký čokoládový a Louvre) a poctivá svíčková. Ale fajn je i tematická sezónní nabídka (ve vánoční čas např. skvělá rybí polévka). Pokud vyrazíte na snídani o víkendu, je tu jedna drobná nepříjemnost - rezervace se na víkend nedělají, což mi, minimálně na časy snídaně a obědů, přijde škoda. Snídaňové menu tvoří jak různé sestavené snídaně, od kontinentální po severskou se sektem, bliny a uzeným lososem (obávám se, že zde by byl víc na místě název ruská než severská). Ovšem můžete si dát i jednotlivá jídla, což mi přijde fajn, když Vás jde víc a jídla si můžete šérovat. Pokud si dáte plněný croissant s uzeným lososem, nebude to sice nic světoborného, croissanty si zde nepečou, místo másla by mu více slušel smetanový sýr, ale neurazí.

 
Klasická volská oka, neboli šunka s vejci je věc naproti tomu moc dobrá, žloutek krásně teče, takže naprostá spokojenost. Snad jen pečivo by mohlo být víc nápadité, o máslo si musíte říci.

 
Pokud máte chuť na něco lehčího, vřele doporučuji ovocný salát. Je krásně namíchaný, lehký a osvěžující, perfektní sladká tečka pokud nechcete klasické sladkosti jako koláče nebo buchty.
 
 
Pokud milujete sladké, Café Louvre je tím pravým místem, kam zavítat. Mají tu úžasné dorty, koláče, hustou horkou čokoládu, prostě, tady Vás to sladké naučí milovat. V zimě nabízeli celkem příjemné menu, skořicové palačinky se zakysanou smetanou, cukr bych tedy nechala více rozpustit, ale vážně nebyly špatné.
 
 
Stálicí snídaňového lístku jsou lívance s malinovým rozvarem. Jsou jednoduše skvělé, nejsou mastné, těsto není moc sladké, a sliny se Vám začínají sbíhat už tím, jak vypadají. Rozhodně doporučuji, když nic jiného tak lívance jsou vážně nutnost.
 
 
Nu a věcí co nemohu vynechat je mrkvový koláč s kokosem. Chodím sem na něj často, je vynikající. Není v něm mouka, není sladký a je hodně zvláštní, tak jako dobře zvláštní. Ale pokud si jej oblíbíte, není cesty zpět, to mi věřte.
 
 
Řeknu to takto, v Praze jsem zatím kavárnu, která by mi vyhovovala více poměrem prostředí a nabídka, zatím nenašla. V Café Louvre mi poslední dobou hodně vadí obsluha, ale mám ho pořád moc ráda a doporučuji k návštěvě. Minimálně aspoň jednou na dort :-)
 
Café Louvre
Národní 22
110 00 Praha 1 
tel: 224 930 949
 
 
 

2 komentáře:

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena