sobota 1. března 2014

Hvězdná Lastage v Amsterdamu


Milý deníčku...V Amsterdamu se gastronomii velice daří. Už jen proto, že Holandsko má vlastního průvodce Michelin a Amsterdam sám se chlubí 12 jedno-či více hvězdnými restauracemi (těch s označením BIB Gourmand je ještě více). Amsterdam je však dle mého nejlepší v zimě. Ulicemi moc nebloumají turisté, grachty zamrznou a když máte štěstí, zažijete nádhernou sněhovou vánici, kdy sníh dodá amsterodamské čtvrti červených luceren zvláštní dekadentní až ironický nádech.  A právě na začátku red light districtu, kousek od nádraží Amsterdam Centraal, v nenápadné ulici a ještě nenápadnějším řadovém domě s jedním oknem (víc by se do tohoto úzkého domku ani nevešlo), najdete naprosto úžasnou restauraci. I pro letošní rok obhájila jednu hvězdu a na rozdíl od mnoha jiných amsterodamských restaurací zde zažijete skutečný, až přímo divadelní (rozuměj gastronomický) zážitek a přesto neodejdete s vybrakovaným účtem. Restaurace Lastage má jen pár míst, když vejdete dovnitř, máte pocit, že jste se ocitli v pitoreskním domečku pro panenky. Panuje zde však neskutečně vřelá a neokázalá atmosféra. Čilý ruch, šum a hlahol, žádná neosobnost a odtažitost. Ale pokud chcete být více sami, stačí zvolit jeden ze stolečků na vyvýšeném pódiu a rázem jste sami, na intimní romantické večeři pro dva. Obsluha dokáže vycítit jak k danému hostu přistupovat, jsou neformální a přesto profesionální. Šéfkuchař Rogier van Dam svoji kuchyni popisuje jako tradiční, avšak ve více moderním pojetí. A mám pocit, že se mu to daří. Kuchyně staví na tradičních nizozemských jídlech, sezónních a lokálních surovinách, se základy francouzské kuchyně. Pokud se sem vydáte na večeři, nečekejte rychlé nasycení, či třeba příjemně strávené dvě hodinky. Omyl. Na svých webových stránkách má Lastage upozornění, že večeře Vám zabere celý večer. Ano, není to klišé, opravdu zabere tak 4 hodiny, při kterých ale nemáte pocit ,že byste se nudili. Vaše pozornost je udržována novými víny (doporučuji jejich vlastní víno, asi snad jediné holandské víno, které jsem kdy pila), ochutnávkou olivových olejů, skvělým pečivem a několika amuse buches.

Menu má několik položek, skládajících se ze dvou párů studených a teplých předkrmů, polévek, hlavního chodu, sýrů a dezertů. Počet chodů je rozdělen cenově na tří-chodové až po menu šéfkuchaře s minimálně osmi chody, v cenovém rozpětí 39 - 89 eur. Výhodou je jistá flexibilita, menu si osobně sestavíte (či dáte na doporučení) dle uvážení. Chody jsou krásně naservírované, s dobrým využitím molekulární kuchyně. My jsme pro předkrmy zvolili Salát Waldorf (k nepoznání a vynikající)

 

a také halibuta plněného pastrami s celozrnným chlebem, křepelčím vejcem a wasabi majonézou.


Pastrami, konzervované hovězí, marinované a poté vyuzené, se s jemnou chutí halibuta nádherně doplnilo a především vše korunovala domácí wasabi majonéza. Holanďané majonézu milují a taky tu mají tu nejlepší majonézu na světě, která by se dala jíst prakticky lžící. Ale o tom později. Hlavní chod byla klasika - maso a zelí. Ale maso jemné, srnčí, s krvavým jelítkem, ve společnosti křupavého zelí, lišek, houbové pěny, jemné paštiky a petrželového pyré.


Pokud zvolíte rybí chod, vřele doporučuji třeba kambalu kosočtverečnou, má vynikající pevné maso a s brokolicovým pyré, fenyklem a černou divokou rýží tvoří skvělou kombinaci.

 
Pokud chcete zvolit jako závěrečnou tečku něco sladkého, v Lastage si užijete. Čokoládová pěna byla naprosto delikátní a vynikající, vše krásně doplnilo ovoce, zmrzlina, pusinky a čerstvě upečené madlenky. Lehké, sice nic, co by Vám vyrazilo dech, prostě klasika, ale hodně dobrá.
 
 
Pokud jako já máte radši coby závěrečnou tečku sýr, zvolte stálici jídelního lístku, francouzský sýr Epoisses vyrobený z kravského mléka s přidáním burgundského vína. V Lastage jej servírují zapečený v brioškové těstě, které je tak tenké a křupavé, že jej stačí rozkrojit a ten úžasný sýr vám vyteče ven, kde si jej můžete smíchat s hruškovým čatní, cukrem muscovado a foie gras. Skvělá kombinace.
 
 
Lastage je výborná malá restaurace s nápaditou kuchyní a domáckou atmosférou. Rozhodně stojí za návštěvu. A pokud Vám stále vrtá hlavou ta majonéza, tak vězte, že kousek odsud směrem k hlavnímu nádraží na ulici Damrak dostanete ty nejlepší hranolky na světě, s majonézou, která se dá jíst lžící po kilech. Nevím, jestli to budete chtít po návštěvě Lastage zkusit, ale nic nezažene noční hlad spolehlivěji :-)
 
 
Lastage
Geldersekade 29
Amsterdam 1011 EJ
+31 207370811
 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena