sobota 15. února 2014

Hovězí líčka na víně


Milý deníčku...líčka jsou  v současnosti jeden z nejvíce zprofanovaných receptů, takže se pro jednou taky zařadím do vln mainstremu. Ovšem s vlastní variací. Nepoužívám telecí líčka (mimo Prahu je snad ani nedostanete), vystačím si s hovězími, která jsou při správné přípravě lahůdkou! Co to však vlastně jsou ta líčka? Jednoduše, jsou to tuhé svaly umístěné na obou stranách lícních kostí krávy (část žvýkacích svalů). Maso je jemné, máslové, jako dort, tedy při správné úpravě. A tou je hodně pomalé a dlouhé dušení. No a když se k tomu přidá víno, není co řešit. Vydatný a hřejivý pokrm nejen na zimu. Hovězí líčka jsou doménou mého muže, nikdy nevím, čím to je, ale i při stejném receptu jsou jiná. Lepší. A co si budeme povídat, chlap v kuchyni je stejně neskutečně sexy. Milí pánové, jestli tedy chcete být pro Vaše drahé polovičky naprosto úžasní a neodolatelní, tak se občas chopte se vařečky!


A jak na to...

500g líček
1 cibule
2 řapíkaté celery
1 velká mrkev
1 petržel
červené víno - plnější červené (merlot, frankovka, cabernet souvignon)
sůl, pepř
5 žampionů
olej, máslo
trocha cukru

Kaše:
brambory
máslo
sůl a mléko


Líčka nakrájím na střední kusy, osolím a opepřím. Kořenovou zeleninu si očistím, nakrájím a asi hrst odložím stranou. Cibuli nakrájím na kousky. Maso orestuji na oleji, vytáhnu a odložím. Hodím tam cibuli, orestuji pomalu dohněda a vytáhnu a nechám. Do hrnce po cibuli hodím kořenovou zeleninu, přidám trochu cukru a restuji a karamelizuji pomalu do zlatova. vrátím zpět cibuli a maso, zaliji vínem tak aby vše bylo ponořené a vařím - pomalu a dlouho, asi tři hodiny, fíglem je víno nechat prakticky vyvařit aby vznikla příjemně ochucená šťáva. Žampiony nakrájím na čtvrtky a společně se zbytkem kořenové zeleniny orestuji na másle. Mezitím si oškrábu brambory, uvařím doměkka ve vodě se solí, sliji vodu a brambory společně s mlékem a kouskem másla rozšťouchám nebo rozmixuji na hladkou bramborovou kaši.

Na kaši naservírovanou na talíř přendám líčka se šťávou a posypu opečenou zeleninou a žampiony.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2014 Všechna práva vyhrazena