čtvrtek 13. února 2014

Fish & chips with mushy peas


Milý deníčku...Fish and chips with mushy peas (tedy ryba, hranolky a hrášková kaše) je národní britská klasika. Před pár týdny jsem si užívala originálu, nostalgie přichází tedy brzy :-) Tuhle zlatavou a křupavou věc v pivním těstíčku zná každý a taky každý už ví, že míst v Anglii, kde by Vám rybu zabalili do starých novin (klasická zažitá představa) je už mizivé množství, ne-li nikde. Tuhle dobrotu dostanete prakticky všude, od take-away občerstvení, přes klasické puby po luxusní provedení v těch nejlepších britských restauracích. Používá se klasická treska, na severu spíše haddock.  Británie je ale daleko, takže doporučuji domácí provedení. Když použijete dobrý filet z tresky (ne mražený!), uděláte si domácí křupavé hranolky v troubě (na mražené taky zapomeňte, jakmile jednou zkusíte, nebude chtít jiné) a k tomu lehkou hedvábnou hráškovou kaši (mražený hrášek ano!), vše zakápnete octem a hlavně - posypete dobrou krystalovou solí, nemáte co řešit. Jen to, jestli je tahle dobrota lepší z novin nebo na talíři :-)



A jak na to...

Fish
mouka
špetka prášku do pečiva
špetka soli
vychlazené pivo
filet z tresky (nebo jiné bělomasé ryby)

Poměr ingrediencí závisí na množství filetů. Obecně - mělo by vám vyjít dobře slané těstíčko na hutnější palačinky, jako by se táhne. Prostě nasypte trochu mouky etc. do misky a pak zalijte pivem - to již odhadnete. Filet nakrájím na silnější proužky. Všechny ostatní ingredience smíchám na hutné těstíčko a dám asi na dvě hodiny vychladit do lednice. Poté v něm obaluji kousky ryby a smažím v hodně, hodně rozpáleném oleji v pánvi.
 
Chips
brambory
špetka mleté papriky
olivový olej

Brambory oloupu, nakrájím na hranolky a namočím nejméně na půl hodiny do studené vody. Poté osuším, vložím do sáčku, pokapu lehce olejem, posypu trochu paprikou, dobře promíchám, vysypu ze sáčku na plech a peču v rozpálené troubě dozlatova, párkrát obrátím.

Mushy peas (hrášková kaše)
mražený hrášek
sůl a pepř
máslo
smetana

Zelený mražený hrášek lehce uvařím v osolené vodě, sliji vodu, přidám trochu másla a smetany, rozmixuji na pyré, dochutím.

4 komentáře:

  1. Můžu mluvit z vlastní zkušenosti, že tenhle recept se ti opravdu povedl Evi, není nad to ho ochutnat přímo od šéfkuchařky :) i když není složitý, opravdu zasytí a je výborný :) Prostě a jednoduše Fish & Chips

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, prosím Vás jakou přidáváte smetanu do mushy peas ? Děkuji moc :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer, klasickou na vaření, pokud však chcete dokonale sametové mushy peas tak šlehačku :-)

      Vymazat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena