neděle 1. prosince 2013

Vídeň klasická II. - od obědu k večeři

 
Milý deníčku...po vydatném obědě se hodí menší procházka, třeba v kouzelném parku barokního zámku Schönbrunn. K procházce doporučuji něco malého, třeba pečené kaštany, na které ve Vídni narazíte na každém rohu. Po této fyzické námaze, kterou bezpochyby procházka byla, by to chtělo něco sladkého, zajisté se mnou souhlasíte. Vraťte se tedy do centra města U-bahnem na Karslsplatz. A co jiného si dát, než klasický Sacher v hotelu (spíše Café) Sacher? Tedy, buďme přesní, než klasický, chce to říci originální! Jen Hotel Sacher smí používat originální kruhovou pečeť (z té nejlepší čokolády), vyhrazenou originálnímu Sachertorte. V minulosti se totiž vedl známý spor, kdy císařská cukrárna Demel pekla také svůj originální Sacher. A což dost dobře nejde, v souvislosti s IP a ochrannými známkami...Takže ten jediný a pravý naleznete v hotelu Sacher, prokrojený (což byl jeden z hlavních problémů sporu) a nasáklý meruňkovou marmeládou.



Nenechte se odradit frontou před vchodem, postupuje opravdu rychle a návštěva za to vážně stojí. K tomu doporučuji výbornou melange kávu a budete se cítit opravdu skvěle...Nu ale chtělo by to asi další procházku ne? Nasedněte tedy na tramvaj číslo 38 směr Grinzing a zajeďte si do přírody! Lépe řečeno, na samotný konec Vídně, do obvodu Döbling. Tohle město je totiž z několika stran obsypáno vinicemi a Grinzing, ležící na úpatí kopce Kahlenberg, je jedním z vinařských center. Svoje vinice zde mají například i Figlmüllerové. Grinzing je tvořen malými malebnými domky, vilkami a malým náměstím, prostě malinké město ve městě.

 
A hlavně jsou zde heuriger. Heuriger je vinný šenk, něco naprosto jiného než vinárna, spíš místo dobrého pití, zábavy a také jídla. Pojem heuriger také označuje mladé (zde místní vídeňské) víno, které smí být naléváno až do 11. listopadu. Najdete je nejen v Grinzigu, ale i hlavně v Nussdorfu či Heiligenstadtu. Jen zde dle mého poznáte tu pravou vídeňskou atmosféru. Patří k tomu i tradiční sklo či sezení na venkovní zahrádce pod dekou. Pozor, mladé víno je silné, takže dlouho nic a pak Vám pořádně zamotá hlavu.

  
Nu, jelikož je již večer, dejte si v heuriger nějakou klasiku večeři. V mnoha heuriger narazíte na klasický bufet, kde si můžete nabrat dobrého jídla co hrdlo ráčí, nebo si zajít na klasické servírované menu. Jako třeba v heuriger Liebstöckl & Co. A začněme polévkou. Doporučuji buď klasickou rindsuppe, hovězí polévku, ale já Vám spíše doporučuji Kaisersuppe, variaci na rindsuppe ale s morkem, který se rozplývá na jazyku.
 


Pokračovat můžeme třeba osmaženou telecí hlavou, kalbskopf, která je jemná jako máslový dort v křupavé strouhance doplněná tradičním rakouským erdäpfelsalat salátem.

 
Pokud byste měli smaženého po vídeňském řízku dost, doporučuji další klasiku, segedínský guláš s bramborem. Zelí rozplývající se v puse, měkké maso, zakysanou smetanu a poctivou papriku. Trocha maďarské klasiky, jako pozůstatek starého mocnářství. 

 
Nu a na závěr by to chtělo další klasický rakouský dezert, palatschinken, neboli klasické tenounké palačinky, plněné v tomto případě fenomenální meruňkovou marmeládou.
 

Tak co, líbil se Vám den ve Vídni à la Housewife?
 
Hotel Sacher
Philharmonikerstraße 4
1010 Vídeň
+43 (1) 514560
 
Liebstöckl & Co
Sandgasse 12
A-1190
+43 (1) 32 88 310
 
 
 


4 komentáře:

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena