úterý 26. listopadu 2013

Stroganoff

 
Milý deníčku...člověk nemůže v tomto ročním období jít do obchodu, aby se mu netočila hlava ze všech těch sladkých vánočních vůní, neměl nervy že nemá nakoupené dárky a tak podobně. Já na tohle nejsem. Mám strašně ráda advent, ale musí se umět prožít v klidu, což většině z nás nějak nejde. Takže, radím Vám, na cukroví máte ještě dost času (tak do příštího týdne :-) a radši si teď na posilněnou uvařte pořádnou flákotu, budete to potřebovat. A jak vždy říkám, to že člověk nemá čas na vaření je obyčejná výmluva. Alespoň Vám to dokážu na tomto minutkovém receptu. Hovězí Stroganoff je jedno z mých nejoblíbenějších jídel. Je rychle hotové a přesto plné bohaté chuti. Historie vývoje tohoto jídla je bohatá, původně pochází z Ruska a vždy se nějaká ingredience po nějaké době přidala, až do dnešní výsledné podoby. Stroganovů či Stroganoffů jsem vyzkoušela již pěknou řádku, z hovězího, kuřecího i vepřového, všude se však připravuje jinak. Velice populární je ve Skandinávii, ale nejlepší je dle mého stejně ten v lotyšské síti samoobslužných restaurací LIDO (s bramborovou kaší a sklenicí vychlazeného mléka).  A k tomuto receptu jsem došla jako k nejlepší možné variaci. Jako základ úspěchu doporučuji kvalitní koňak a coby přílohu bramborovou kaši.



A jak na to...
 
pro 2 osoby
 
2 plátky svíčkové
1 cibule
hrst kaparů
4 nakládané okurky
10 malých žampionů
1 zakysaná smetana
trocha silného hovězího vývaru
olivový olej
koňak
worcestr
větší lžíce rajčatového protlaku
sůl, pepř
 
Cibuli nakrájím na kostičky, osmahnu na másle a olivovém oleji, přidám na nudličky nakrájenou svíčkovou, osmahnu, osolím a opepřím. Trochu podleji koňakem, nechám nejlépe oflambovat, ale většinou jsem líná, takže nechám jen odpařit, přidám protlak, dále přihodím nakrájené kapary, asi hrst, pokrájené okurky a žampiony, zaliji vývarem, aby bylo maso lehce ponořené a nechám dusit, je to minutka, tak je třeba maso nepředusit.:-) Na závěr zakápnu worcestrem a promíchám se zakysanou smetanou, dosolím, opepřím. Podávám zásadně jen s bramborovou kaší.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2014 Všechna práva vyhrazena