pondělí 2. prosince 2013

Perníčky


Milý deníčku...pečení vánočního cukroví může být jak skvělá zábava, tak pořádná otrava, pokud nestíháte po příchodu z práce vaření večeře, natož něco péci. Nejsem zastánce pečení vánočního cukroví na kila, natož na počet druhů. Vánoce nejsou o tom být vyčerpaný a unavený. Zaměřím se proto vždy jen na pár druhů, které jsou jednoduché a snadné a nemohou na vánočním stole chybět. A zvládnete je za dva večery. I kdyby se Vám nechtělo nic jiného, tak si upečete perníčky. Krásně Vám provoní byt! Recept je tradiční rodinný, mám jej od své skvělé tety, která tyhle voňavé perníčky peče už několikeré Vánoce, avšak trochu jej upravila a přidala kakao pro lepší barvu. Vzhledem k tomu, že je můj milý počítač obložen perníčky s pomalu zasychající polevou (klasická blogerka) a do nosu mne bije vůně skořice a badyánu, radši dost řečí a upečete si je. Jo a jsou hned měkké!

 
(Loňský sob, na tom letošním ještě poleva nezaschla :-)

A jak na to...
 
800g hladké mouky
4 vejce
150g másla
240g cukru
14 hřebíčků
badyán
mletá skořice
špetka soli
4 lžíce medu
2 lžičky sody
2 lžičky kakaa
 
1 vejce
 
Koření si rozdrtím v hmoždíři a proseji k mouce se sodou a špetkou soli. Vejce vymíchám s máslem a cukrem do hladkého krému. Přidám med, prošlehám a pomalu přidávám mouku s kořením. vypracuji hladké těsto, které nechám minimálně 3 hodiny v chladu odpočinout. Na podsypaném vále vykrajuji figurky a peču na 180 C dozlatova. ještě teplé perníčky potírám rozšlehaným vejcem, budou mít krásně lesklou barvu.
 
Zdobit můžete klasickou polevou z bílku, cukr a citronové šťávy nebo nechat jen tak.  

6 komentářů:

  1. Jen taková jedna malá drobná chyba... to je recept sice mamky ale perníčky peču Já a ne mamka (to si teda vyprošuju) :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hážu si popel na hlavu..:-D Všem čtenářům se omlouvám za mystifikaci, recept je mé tety, ale peče je moje drahá sestřenice :-) (jako chápeš, napsat to do textu je tááák zdlouhavé :-)

      Vymazat
  2. Ted jsem dodelala testo a je vyborne! snad se povede i dobre upect :)

    OdpovědětVymazat
  3. jsou vyborny! a hlavne mekkyyyy :) diky moc

    OdpovědětVymazat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena