středa 4. prosince 2013

Dánské máslové sušenky s čokoládou


Milý deníčku...pokud by se Vám nechtělo péci nic, co musíte vykrajovat nebo zdobit, mám skvělý recept. Potřebujete k tomu jen nůž, plech a pečící papír: -) Máslové sušenky jsou mojí slabostí, pokud zrovna neujíždím na skotských shortbreads, dávám si dánské máslové (pro Dánsko mám taky velkou slabost:-). A pro vánoční verzi si je můžete vylepšit hořkou čokoládou a cukrem, který sušenky krásně zasněží a skvěle křupe. A když je necháte ještě rozležet, máslová chuť jimi skvěle prostoupí a nemusíte se je stydět dát i jako milý vánoční dárek, třeba v pěkné plechové dóze nebo sáčku s mašlí. Nepravidelné tvary opravdu vůbec neřešte, přidává to sušenkám na kráse!


A jak na to...

250g dobrého, lehce měkkého másla
150g cukru krupice
nastrouhaná kůra z půlky citrónu
360g hladké mouky
špetka soli
2 lžíce mléka
1 dobrá čokoláda
pár kapek vanilkové esence

cukr krupice na obalování

Čokoládu si nalámu na malé kousky (lépe řečeno -  s ještě nerozbalenou čokoládou mlátím o kuchyňskou linku, funguje to jako skvělý relax). Máslo našlehám s mlékem, vanilkovou esencí a cukrem a pomalu zašlehávám mouku a sůl. Vmíchám ručně čokoládu a těsto vydělám na vál. Lehce propracuji a udělám s z něj podlouhlé špalíčky, můžou být i hranaté. Nechám přes noc odležet a druhý den krájím plátky těsta, asi tak půl centimetru tlusté a dám je na plech vyložený pečícím papírem. Peču na 180  °C asi 10 minut. Ještě horké (doporučuji azbestové ruce) je lehce obalím v cukru a případně zbytečný cukr setřu papírovým ubrouskem, jen aby byly tak lehce poprášené.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2014 Všechna práva vyhrazena