středa 6. listopadu 2013

Quiche s hruškami a sýrem


Milý deníčku...ač Vám spojení ovoce a slaného quiche přijde zvláštní, tento recept je úžasně podzimní, sytý a hřejivý, opravdu perfektně zakončí letošní hruškovou sezónu. Jestli Vás láká netradiční spojení chutí, je přesně pro Vás. Objevila jsem jej v zářijovém čísle Gurmetu, vyzkoušela jej a nutno dodat, razantně ho upravila. Můžete připravit jak velký quiche, tak třeba malé tartaletky a servírovat je coby předkrm na rychle blížících se svatomartinských oslavách. Hrušky jsem použila trochu tvrdší, neboť měkčí by dle mého nevydržely a stalo by se z nich v koláči bláto. Koláč není moc pikantní, prim zde hrají spíše jemnější chutě, ale těsto je krásně křehké a máslové, proto skvěle ladí se sametově jemnou náplní.



 
A jak na to...
 
Křehké těsto:
280 g hladké mouky
trocha mouky na poprášení
165 g studeného másla, nakrájeného na kousky
špetka soli
studená voda
 
Máslo a mouku zpracuji prsty na drobenku, přidám sůl a asi 8 lžic studené vody, prohnětu a udělám z těsta kouli. Tu zabalím do folie a nechám nejméně půl hodiny v ledničce chladit.
 
Náplň:
2 malé a pevné hrušky nebo 1 větší
1 mascarpone
150g sýra s modrou plísní
1 vejce
trochu mléka
4 plátky schwarzwaldské šunky
sůl a pepř
 
Nakrájím si hrušky, neloupu je, na plátky. V míse si vyšlehám mascarpone s kapkou mléka a jedním vajíčkem. Osolím a opepřím. Rozválím těsto  na kolo a vyložím jím koláčovou formu (některé formy je třeba vymazat máslem a vysypat krupicí, dle typu formy). ze zbytku můžete uplést ozdobný okraj. Hmotu s mascarpone naliji na korpus. Pokladu plátky hrušek a posypu nastrouhaným sýrem (nebo rozdrobeným). Natrhám si šunku a pokladu jí koláč. Dám do vyhřáté trouby a peču asi na 180 °C dozlatova.

7 komentářů:

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena