neděle 6. října 2013

Le Crotoy

 
Milý deníčku...cestování a jídlo je již, jak jsem uvedla, moje nejoblíbenější záležitost. Jednou z nejvíce odpočinkových výletů, při kterém se tyto moje hobby dokonale splnily, byla návštěva Le Crotoy. Městečko Le Crotoy se nalézá v severní části Francie, v regionu zvaném Pikardie, u ústí řeky Sommy do moře, v místě zvaném Baie de Somme. Je to město s bohatou historií. Během stoleté války byly střídavě pod anglickou a francouzskou kontrolou, před svým převezením k soudu do Rouenu zde byla vězněna Johanka z Arku a Jules Verne zde napsal svoji knihu 20 000 mil pod mořem (asi zde pro něj nebylo dost hluboko, viz dále :-). Zajímavostí Le Crotoy je samotná Sommská zátoka. Dříve se ústí řeky Sommy nacházelo o desítky kilometrů dále do vnitrozemí, až u města Amiens. Proto je katedrála v Amiens jednou z největší ve Francii, díky slavným dobám a prosperujícímu přístavu. Dnes je Somma s mořem spojena umělým kanálem a právě Sommskou zátokou. Ta se jednou za 8 hodin přílivem celá naplní vodou a poté zase všechna voda vyteče zpět do moře. V létě jsou proto bílé pláže při přílivu plné lidí, lákají k procházkám, úzkorozchodná železnice poté k výletům parní lokomotivou do městečka Saint-Valery-sur-Somme, naproti přes zátoku.

 

Celá oblast je navíc lemována přírodní rezervací Marquenterre, s ornitologickým parkem. A nebo si zajděte na místní trh a ochutnejte vynikající místní produkty a zeleninu.


Pokud byste se v Le Crotoy chtěli ubytovat, vyhněte se velkým hotelům, tedy pokud nejste "bobos" neboli bourgeois-bohème, mladí a úspěšní snobové :-) Ač je například hotel Les Tourelles, dominanta Le Crotoy, se svými červenými věžičkami malebný, přístup personálu není rozhodně to pravé ořechové. Raději si zarezervujte nějaký chambres d'hôtes, ubytování v soukromí. A nejlepším místem v Le Crotoy je dle mého La Maison bleue en Baie, neboli Modrý dům v zátoce. Je to typický pikardský dům s nádherným patiem, 3 pokoji a neskutečně milými  a ochotnými majiteli, brazilskou naivistickou malířkou Rosanou, jejím manželem Robertem a dvěma kočkami. Cítíte se vítaní a jako u dlouholetých přátel.

 
A co je naprosto udivující a skvělé, jsou každodenní snídaně, kterou denně chystá paní majitelka. Ochutnáte od všech možných francouzských sýrů, přes slané máslo, čerstvé ovoce či marmelády.
 

 
A také skvělé pečivo, při jehož jídle máte pocit nebe a másla - briošky, ořechový chléb s kandovaným ovocem, čerstvé croissanty nebo výborné bagety, které uvidíte čouhající z batohů či kabelek všech návštěvníků Le Crotoy. Rosana se snaží svým hostům představit i typické pikardské speciality, jako je třeba Gâteau battu, neboli tlučený koláč, něco na způsob naší známé bábovky, ovšem z kynutého těsta podobného piškotu. O nádherném porcelánu ani nemluvě.
 
 
Nu a pokud byste měli v Le Crotoy strávit jen jediný den, dejte si tu oběd nebo večeři. Vynechejte všechny gurmánské restaurace, i když je tu několik skutečně výborných a běžte do bistra. A to třeba do La Bonne Franquette 2 na náměstí Johanky z Arku. Je to obyčejné bistro, s příjemnou venkovní zahrádkou, papírovým prostíráním, ale ryby a plody moře tu jsou naprosto vynikající. Nečekejte žádnou haute cuisine, jen poctivé jídlo, jednoduchost a skvěle připravené plody moře, za velice příjemné ceny. Specialitou kterou dostanete kdekoli ve Francii, nejen na severním pobřeží, jsou mušle, slávky jedlé. Buď dušené na bílém víně s řapíkatým celerem, moules marinière.
 
 
Nebo mušle zalité crème fraîche, moules à la crème. A k tomu nejoblíbenější francouzskou přílohu, tedy frites, hranolky. Francouzi je konzumují opravdu ve velkém, a k tomu samozřejmě neodmyslitelnou baquette, kterou vytíráte zbytky vývaru z mušlí, což je naprostá lahoda.
 
 
A pokud nemáte rádi mušle, zkuste rybu. Třeba místní specialitu, rejnoka na červeném másle, raie au beurre rouge, s máslem, šalotkou a červeným vínem. Dlouhé masové provazce rejnoka připomínají svojí tuhostí kuřecí maso.
 
  
Klasikou přímořských bister je pak mořský jazyk v úpravě sole meunière, tedy jemňounký mořský jazyk obalený v mléce a mouce, osmažený na másle a servírovaný s výslednou máslovou omáčkou zjemněnou citrónem. Jídlo, za které dáte v Paříži neskutečné peníze. A také první jídlo, které ve Francii jedla slavná americká autorka Umění francouzské kuchyně, guru všech foodies, Julia Child a byla z něj naprosto odvařená...no, a musím se přiznat, že já také :-)
 
 
Pokud se rozhodnete pro jakoukoli rybu s úpravou po normandsku, je to ryba s omáčkou z crème fraîche, cidru a žampiónů. Jako třeba tento mořský jazyk.
 
 
A pokud se opravdu nemůžete rozhodnout a jste kdekoli ve Francii, dejte si výběr z mořských plodů, servírovaný na ledu, tím nikdy nesáhnete vedle. Naservírují Vám kraby, mušle, langusty, růžové krevety, malinké šedé krevetky, se kterými je pořádná práce při vyloupávání, čerstvé ústřice, humra nebo mořské šneky. A k tomu výbornou aioli majonézu s česnekem a také zvláštní zálivku smíchanou s červeným vinným octem a nasekanou cibulkou - namáčejte do ní mořské šneky, skvěle se hodí k jejich tuhému masu. A samozřejmě bagetu a máslo. A víno!
 
 
 
V Le Crotoy je naprostý klid, skvělé jídlo a úžasně si tu člověk odpočine. Anglicky si tu sice moc neškrtnete, ale všichni jsou tak milí (co si budeme povídat, to ve Francii není pravidlem), že se člověk cítí jako doma.
 
12 Rue de la Croix  80550 Le Crotoy
+33 3 22 27 73 86
 
La Bonne Franquette 2
6 Place Jeanne d'Arc  80550 Le Crotoy +33 3 22 27 71 63
 
 

2 komentáře:

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena