sobota 5. října 2013

Dortík s čokoládovou ganache



Milý deníčku...nikdy jsem čokoládu moc nemusela. Nebyla jsem nikdy jako jiní čokoládou posedlá a už vůbec jsem si nemyslela, že pomáhá na nervy. Postupem času a s přibývajícím věkem (ano, stárnu) začínám pomalu měnit názor. Na co nedám dopustit je hořká čokoláda s vysokým obsahem kakaa, čokoládové pralinky s krystaly mořské soli a konečně má oblíbená trojice v kavárně Louvre (citrus fresh, mrkvový dort a ta nejhustší a nejlepší horká čokoláda). Nedávno jsem opět shlédla film Čokoláda (nesnáším filmové adaptace oblíbených knih, ale tato se vážně povedla). A dostala jsem na ni znovu chuť. Navíc jsem objevila spoustu možností, jak čokoládu využít, tak, aby mi chutnala. A jednou z nich je právě čokoládová ganache (čti ganáš). Ganache je francouzská záležitost z 19. století, a je to luxusní a hedvábná směs čokolády a smetany, která se používá při výrobě pralinek, jako krém do dortů nebo se dá jíst jen tak, horká s ovocem. Tento dortík je sice trochu sice zdlouhavější na výrobu, ale opět jsem se snažila, aby byl jednoduchý a snadný. Poprvé jsem při jeho přípravě použila hrušky, ale je vynikající i s banány, jako taková lepší variace na klasický banán s čokoládou a šlehačkou.





A jak na to...

Na korpus pro 2 dortíky:

balení máslových sušenek - jako vždy doporučuji All Butter Scottish Shortbreads, Bebe Club máslové nebo Danish Butter cookies
40g másla

Sušenky promixuji s máslem, na talířky dám pečící papír, na něj postavím tvarovací formičku a vtlačím do nich sušenkovou drť.

Náplň:

hrušková varianta:

hruška
hřebíček
citronová šťáva
cukr
skořice

Hrušku oloupu, nakrájím, dám do hrnce, přidám koření, lžičku cukru a citron. Nechám vařit doměkka, vyberu hřebíčky a skořici a rozmixuji na pyré. Nechám vychladit.

banánová varianta:

Rozmačkám banán na kaši:-)

125 ml smetany ke šlehání
1 zakysaná smetana
1 bílek
trocha medu
želatinový ztužovač za studena

Z bílku vyšlehám sníh. Vyšlehám šlehačku dotuha. Do zakysané smetany vmíchám lžičku medu. Přidám ovocnou kaši, promíchám. Poté vmíchávám šlehačku a poté bílek. Ztužovač připravím dle návodu na obalu a promíchám se směsí. Naleji na korpus, asi do 3/4 výšky formiček a dám do ledničky asi na hodinku ztuhnout.

Ganache:

100 ml smetany ke šlehání ( čím větší obsah tuku, tím lépe!)
100g čokolády ( kvalitní, min. obsah kakaa 70%)

Smetanu zahřeji do varu, rozlámu si čokoládu a tyto kousky přeliji horkou smetanou. Nechám rozpustit a vymíchám poté do hladkého krému. Krém nechám vychladit a poté vyšlehám šlehačem do hladkého a hustého krému. Vyndám z ledničky dortíky a přeliji je hotovou ganache. Nechám opět v lednici ztuhnout, nejlépe do druhého dne.

Poté dortíky opatrně horkým nožem (horká voda) "odřežu" po obvodu od formiček. Servíruji s ovocem.
 

2 komentáře:

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena