sobota 7. září 2013

Lišky na smetaně a knedlík dědy Iši


Milý deníčku...že by poslední "prázdninový" víkend před námi? Pokud se Vám bude stýskat po létě, není nic snazšího než prostě vypnout z pracovního shonu a uvařit si moje typicky prázdninové jídlo. Nemusíte chodit ani na houby, lišky si již poslední dobou dají dobře sehnat na farmářských trzích, nebo v supermarketu. Ale pokud vás houbaření baví, lišky najdete hlavně mezi borůvčím v jehličnatých, borových lesích a to od června do podzimu. Je to takové krásné voňavé zlato, mají tužší konzistenci a proto se nejlépe hodí do omáček a polévek. Jak jsem již uvedla, nejraději je mám na smetaně a s domácí houskovým knedlíkem. A na ten používáme tradiční rodinný recept. Děda Iša byl manželův dědeček a ač jinak nevařil, příprava knedlíku a rýže byla vždy jeho doménou. Houskové knedlíky jsem vždy nesnášela, ale když jsem u dědy a babičky na jedné z prvních návštěv ochutnala právě tento knedlík, změnila jsem názor. To není knedlík, to je mana nebeská, kterou můžete jíst jen tak, bez ničeho a je naprosto jednoduchý na přípravu. A naštěstí jsme v naší rodině styl přípravy zachovali a knedlík proto nikdy nepřipravuji já, ale můj manžel:-). Lišky na smetaně s knedlíkem jsou prostě jídlo, kterým svoje blízké nebo jen sebe maximálně potěšíte a nebude Vás to stát moc úsilí.

 


A jak na to...
 
Na lišky:
 
lišky
šlehačka
zakysaná smetana
1 malá cibulka
kousek másla
sůl, pepř
kmín
oregano nebo tymián nebo majoránka (dle chuti)
ocet
 
Lišky si očistím a nechám vcelku. Na másle si zpěním nakrájenou cibulku, přidám houby, kmín, koření a vše zarestuji. Poté pokapu troškou octa, aby se převařil a zjemnil. Zaliji celou šlehačkou, přidám zakysanou smetanu, promíchám a nechám provařit. Dochutím pepřem a solí.
 
Na knedlík:
 
hrnek a půl hrubé mouky
hrnek mléka
1 vejce
celý prášek do pečiva či vrchovatou lžičku
sůl
3 rohlíky, nakrájené na kousky
 
Mouku manžel smíchá s mlékem a vejcem. Přidá prášek do pečiva a větší špetku soli. Promíchá a nechá odpočinout, než mu nakrájím rohlíky (jediný bod přípravy, kdy mám povoleno asistovat). Potom vše promíchá, tedy těsto a rohlíky, dohromady. Vypere si pořádně pod studenou vodou čistou utěrku (aby nevoněla po prášku a aviváži), vyždímá a rozprostře ji na hluboký talíř. Na utěrku dá knedlíkovou směs a vytvaruje bochánek, tak aby těsto nevyteklo. Ten dá na pařák (pařník) do hrnce s vodou, konci utěrky nahoru. 40 minut paří, knedlík vytáhne, vybalí a překrojí, aby z něj odešla pára.

3 komentáře:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Chybička se vloudí, omylem jsem smazala při úpravě profilu. Blbnu nějak moc brzo:-)
    Takže znovu.
    Musím souhlasit, že tento knedlík je opravdu moc dobrý. A od té doby, co jsme jedna velká rodina = 2 bratři + 2 sestřenice :-)), tak ho dělám taky. Kupovaný knedlík nám už nesmí přijít na stůl, jedině tento podle tradičního rodinného receptu. Mňam:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-D Milá švagrová(či sestřenko),máš pravdu, je to prostě dobrota. Navíc v něm nejsou cítit kvasnice, což mi mimo jiné u průmyslově vyrábených vždy velice vadilo..

      Vymazat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena