sobota 31. srpna 2013

Croque-monsieur

 
Milý deníčku...tento křupavý chlápek je stálicí všech francouzských bister, stánků s rychlým občerstvením a v Čechách fajnovějších lahůdkářství (nejlepší croque jsem ovšem objevila v Amsterdamu, jen pro zajímavost:-). Dělá se z jakéhokoli chleba a bohužel i v jakékoli podobě (jakož i nechutné verze používající suchý spálený chléb a mezi něj studená šunka a okoralý sýr, brr). Verzí croqueů je opravdu několik, začínající od croque madame, kdy nahoru šoupnete ještě smažené vejce, croque provençal s rajčaty po bizarnosti typu Croque McDo - ano, monsieur ve francouzských McDonaldech či u nás dobře známý typ vrcholné gastronomie porevolučních let croque Hawaiian - ano, šunka, sýr a ananas. Ještě chcete věřit nesmyslným mýtům o štíhlosti Francouzek? :-) Je to velice rychlá a naprosto primitivní večeře a pokud ho doplníte salátem třeba z rajčat a cibulky (zálivka - ocet, voda, cukr, sůl, pepř - tradiční rodinný recept) neskutečná lahoda. A příjemná obměna pokud máte rádi zapečené toasty. Můj croque používá tradiční verzi s bešamelem a ementálem, pokud se nechcete míchat s bešamelem, radím vyměnit ementál za Gruyère nebo sýr podobného typu a opravdu hodně, hodně jím posypat croque na závěrečnou verzi.

A jaký croque, toast či sendvič preferujete Vy?

 


A jak na to... 
 
velký toastový chléb
opravdu dobrá, masitá šunka
asi 150g ementálu
hořčice - dijonská, já používám půl napůl s medovou hořčicí
mléko
kousek másla
hladká mouka
sůl
muškátový oříšek - jestli jej stejně jako já nesnášíte, nepoužívejte, není třeba
 
Chleby namažu z obou stran hořčicí, pokladu šunkou a sýrem, přiklopím. Kdo chce, může chleba ještě předtím lehounce nasucho opéci.
 
Na bešamel si zpěním máslo, nasypu na něj mouku, míchám až vzniknou hrudky - jakoby tužší jíška a poté pomalu přilévám mléko a pořád míchám, až mi vznikne hustý krém. Tradičně je na bešamel třeba na 10g másla, 10g mouky a 100ml mléka - upravím podle počtu osob. Bešamel se dochutí solí a špetkou nastrouhaného muškátového oříšku. Poté vmíchám asi 80g nastrouhaného ementálu.
 
Sendviče dám do zapékací misky či pánve, přeliji bešamelem, snažím se jej vrstvit nahoru na chléb, ne kolem a posypu zbylým sýrem. Dám zapéci asi na 180 °C dozlatova.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena